Ska det införas krisavtal inom industrin?


Under eftermiddagen idag blev jag kontaktad av en journalist på Östnytt. Hon frågade om några företag i Eskilstuna varit i kontakt med IF Metall för att diskutera krisavtal. Jag svarade ärligt att det inte har skett. Onekligen har konjunkturen vänt nedåt och jag har varit på ett antal företag för att förhandla om och diskutera neddragningar av personalen. Men frågan om att genomföra en neddragning av arbetstiden med, i motsvarande grad, sänkt inkomst har inte väckts.

Jag svarade vidare att skulle frågan komma upp så måste jag svara att IF Metall inte kommer att acceptera krisavtal av den typ som existerade får några år sedan. Jag fick då följdfrågan varför IF Metall inte kommer att medverka till något sådant. Jag svarade att det fanns två anledningar (och glömde snabbt bort den ena anledningen):

  • IF Metall, tillsammans med fackföreningar och arbetsgivare inom Industriavtalet, har tagit fram ett gemensamt förslag till korttidsarbete. För att något sådant ska kunna införas i Sverige krävs förändringar av svensk lagstiftning. Därför förs nu sådana diskussioner med staten för att få till det samt statlig finansiering. Att i ett sådant läge börja teckna krisavtal riskerar ju att minska statens intresse till att medverka till en trepartslösning. Även om man nu från arbetsgivarhåll säger sig vilja få till lokala krisavtal vore så vore det ju att undergräva det gemensamma förslaget.
  • Industrin har en inbromsning av konjunkturen, många förlorar och kommer att förlora sina arbeten. Men det ser inte lika allvarligt ut som hösten 2008.

Tidningen Dagens Arbete har talat med IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä. Han färväntar sig inom en snar framtid ett system med korttidsarbete där staten går in med pengar. Han säger vidare att …

Men vi ska också komma ihåg att de finns en massa saker man kan göra redan i dag inom ramen för kollektivavtalet, till exempel konjunkturanpassa arbetstiderna.

Men om konjunkturfallet skulle fördjupas har ju staten redan idag verktyg att ta till om viljan finns …

Genomföra stora investeringar i infrastruktur, långsiktiga satsningar som ger jobb idag och som på sikt stärker landets konkurrenskraft. Det skulle omedelbart gagna den hårt prövade stålindustrin.

IF Metall gör rätt i att hålla emot i denna fråga. Det är bättre att fokusera på att verka för att ett system med korttidsarbete kommer till stånd. Det är en betydligt bättre lösning än att teckna krisavtal igen.

Länkar: Ekot, da.se, da.se, Ekot, dn.se, TCO-tidningen, Ekot, SvD

Andra som skrivit: Leine Johansson, Patrik Renfors, Ola Möller, Martin Moberg, Martin Moberg

Annonser

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 11 oktober, 2012, i Fackliga frågor och märkt , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Ska det införas krisavtal inom industrin?.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: