Jämlika samhällen är bättre än länder med stora klyftor


Den 8 oktober genomfördes över hela Europa en European Action Day for Industry – en gemensam manifestation för en starkare industri och en rättvis utveckling av arbetsmarknaden inom industrin.

I anledning av det har IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe skrivit en artikel med rubriken ”Jämlikare samhälle en stark konkurrensfördel”. Anders skriver, bland annat, att …

All forskning pekar på att jämlika samhällen har en stark konkurrensfördel framför länder med stora klyftor. Inte minst visar utvecklingen i de nordiska länderna att sådana samhällen står sig mycket bra i jämförelse med andra. Den utveckling och de ansträngningar som ligger bakom dessa framgångar är värda stora insatser för att bevara. Att välja ökade klyftor är fel väg att gå.

Som en del i att komma åt den europeiska krisen vill han se mer satsningar på forskning och utveckling, investeringar i modern teknik, utbyggnad av infrastruktur och allmänt höjd utbildningsnivå. Han pekar i inlägget på en utveckling där allt fler personer tvingas arbeta på tillfälliga anställningar i olika former. Anders säger vidare att …

IF Metall sympatiserar starkt med våra kolleger i Europa. Vi arbetar intensivt för att bidra till utveckling av svensk industri baserad på innovation, hållbara industriarbeten och ökade investeringar. Vårt sätt att samarbeta med våra motparter har varit framgångsrikt, både för våra medlemmar och för industrin som helhet. I andra länder har detta varit mycket svårare att uppnå.

De fackliga organisationerna är satta under hård press inom nästan hela västvärlden. Med den ekonomiska krisen som skäl införs olika regleringar som tvingar arbetstagare till lägre löner och försämrade arbetsvillkor. Samtidigt sjunker den fackliga organisationsgraden i de flesta länder. Det finns verkligen många utmaningar att ta sig an för de fackliga organisationerna.

Länkar: Europaportalen, dagens arena, IF Metall

Annonser

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 9 oktober, 2012, i Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Jämlika samhällen är bättre än länder med stora klyftor.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: