Om huruvida arbetslösheten är för hög


Från och till diskuteras det huruvida dagens arbetslöshetsnivå skulle kunna vara lägre med en annan ekonomisk politik. Den borgerliga regeringen har länge valt att hellre ”spara i ladorna” än att stimulera ekonomin. Det är väl först med den aktuella budgeten som man valt att stimulera ekonomin med vissa satsningar. Huruvida denna nya insikt kommit under minskande opinionssiffror för den borgerliga alliansen kan ju förstås diskuteras. Nåväl. Framför allt tenderar ju fackliga ekonomer att förespråka offensivare finanspolitik från regeringar i syfte att stimulera arbetsmarknaden.

Tidningen Arbetet skriver att Stefan Carlén (förbundsekonom på Handels) och Christer Persson tillsammans har författat en bok ”Åter till full sysselsättning”. I den förespråkar man, bland annat, en ekonomisk politik som stöttar efterfrågan. De argumenterar även för att överskottsmålet tas bort. Christer menar att …

Aktiv finanspolitik hotar inte statsfinanserna. Statsskuldskvoten beror inte bara på budgetsaldot, utan även på tillväxten och realräntan. Dessutom finns det ingen anledning att bygga upp stora offentliga förmögenheter när vi har massarbetslöshet.

Inom Riksbankens direktion har det förts en allt mer offentlig diskussion om penningpolitikens roll för dagens arbetslöshetsnivåer. Lars E O Svensson (vice Riksbanksdirektör) hävdar offentligt att mellan 50.000 och 75.000 människor är arbetslösa helt i onödan. Han menar att direktionens majoritet har valt att bibehålla en alldeles för hög nivå på räntan. Han säger till Ekot att …

Arbetslösheten är ju så hög som 7,8 procent, den senaste augustisiffran. Jag skulle gissa att arbetslösheten hade varit minst en, kanske en och en halv procentenhet lägre, i den storleksordningen, om jag hade fått som jag velat.

Jag är glad att debatten förs på detta sätt. Vi har hamnat i ett läge där debattörerna för de politiska partierna hela tiden förhåller sig till Anders Borg. Man vågar knappt inte föra en friare debatt i rädsla för att anklagas för statsekonomisk och politisk ansvarslöshet. Det behövs verkligen diskuteras om inte staten kan föra en aktivare roll i att stimulera ekonomin i syfte att få fler människor i arbete.

Keynes – kom tillbaka!

Annonser

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 23 september, 2012, i Fackliga frågor, Politiska funderingar, Socialdemokrati och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 3 kommentarer.

 1. Svensson tycks anse att den icke anställningsbara andelen av befolkningen
  i arbetsför ålder är c:a 5.5 % Andelen kan antas öka med stigande invandring
  från Mellanöstern/Afrika. Den enklaste vägen för (s) att i regeringsställning förbättra
  arbetslöshetstalen är att lägga om invandringspolitiken.

 2. Det är Jimmie Åkesson och hans kommentarsfältsstrateger inom rasistpartiet SD som anser detta
  .

 1. Ping: Retorik-kleptomanin breder ut sig « Ett hjärta RÖTT

%d bloggare gillar detta: