Om en regerings reformoffensiv byggd på lösan sand


Rikets finansminister har uppenbarligen en väldigt ljus syn på reformutrymmet i den svenska ekonomin dessa två år innan kommande allmänna val. Anders Borgs optimism överträffar med råge Konjunkturinstitutets och Ekonomistyrningsverkets bedömningar av reformutrymmet. Göran Eriksson skriver i en analys att …

Om svensk ekonomi alltså skulle gå sämre än regeringens optimistiska – jämfört med andra – prognoser så kommer det att slå igenom i svenska offentliga finanser, även om de svenska hör till Europas bästa.

Färre företag kommer att vilja anställa, fler kommer att gå arbetslösa. Och pengarna som skulle betala för de politiskt viktiga reformerna valåret 2014 riskerar att gå upp i rök.

Så visst är det en chanstagning. Men som gallernas hövding Majestix brukar säga: varför oroa sig för morgondagen? De envetna gallerna – förlåt svenskarna – klarar sig alltid bättre än andra.

Andreas Cervenka skriver också något tvivlande om finansministerns och den borgerliga regeringens förhoppningar om ekonomin. Han säger att …

… om världsekonomin får för sig att inte i gå i finansministerns ledband kan dessa prognospengar snabbt upplösas i tomma intet. Anders Borgs nyfunna framtidstro är fascinerande. Finansministern har ju de senaste åren gjort sig känd som något av en handelsresande i apokalyps som varje gång världsekonomin kommit på tal låtit som en extremväderskonsult på SMHI. Inte minst 2010 då regeringen valde att gå till val med ledord som ansvar och stabilitet.

Man kan ju lätt förledas att tro att den borgerliga regeringen nu styrs av devisen ”… allt att vinna och intet att förlora …” så här dags när valet närmar sig och den politiska oppositionen fått luft under vingarna.

Länkar: SvD, SvD, di.se, dagens arena, aftonbladet, di.se, di.se, SvD, dagens arena, dagens arena, Ekot, Ekot, SvD, SVT, di.se, SVT, SvD, SvD, dn.se, di.se, di.sedn.se, SVT, dn.se, di.se, di.se, di.se, dagens arena

Andra som skrivit: Martin Moberg, Peter Johansson, Peter Högberg, Martin Moberg, Leine Johansson

Industribloggare: Leine Johansson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 20 september, 2012, i Politiska funderingar och märkt , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Om en regerings reformoffensiv byggd på lösan sand.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: