Sorteringsskolan


DN skriver idag att utbildningsminister Jan Björklund får som han vill. Skolverket kommer att få i uppdrag att ta fram ett förslag till gymnasieutbildning som kan bli så kort som endast ett år innehållandes en praktisk yrkesutbildning. Sålunda öppnar han upp för en gymnasieskola där man sorterar bort ”skoltrötta” till utbildningar som kanske leder till någon typ av arbete som inte kräver hög kompetens. Hr. Jan säger …

Det leder till jobb som kanske inte är lika kvalificerade eller lika välavlönade. Men det är bättre att de får en viss yrkesutbildning än att de bara hoppar av och slås ut.

Jag ser minsann ingen skillnad i det påståendet. Detta förslag kommer att innebära att stora grupper av ungdomar slås ut till en arbetsmarknad full av korta och otrygga anställningar med låga löner. Han har inga som helst ambitioner att skapa en skola som kan stödja ”skoltrötta” och motivera dem till att fullfölja utbildningar som leder till större möjligheter till kvalificerade arbeten. Jan Björklund säger att inte alla kan bli akademiker. Det påstår inte jag heller men dagens arbetsliv kräver mer av teoretiska kunskaper även för arbeten som inte kräver flera års utbildning på högskola/universitet.

Men utbildningsministerns förslag ligger ju väl i linje med den borgerliga regeringens arbetslinje. Att tvinga fram en större låglönearbetsmarknad där personer utan teoretiska skolkunskaper kan dväljas och hållas. Det är en cynisk och kall syn på människor som här visas upp.

Länkar: Ekot, SvD, dn.se, dn.se, SVT, SvD, dn.se, dn.se, SvD

Andra som skrivit: Peter Högberg, Ann-Sofie Wågström, Roger Jönsson, Peter Johansson, Martin Moberg, Martin Moberg

Annonser

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 16 september, 2012, i Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. 9 kommentarer.

 1. Alla kan bli akademiker. Allt beror på hur studierna finansieras. Ge universitet/
  högskola hela ersättningen först när studenten godkänts, och du har ett
  folk av akademiker. Men det blir inga Nobelpris.

 2. Jan Björklund vill göra något för de som idag hoppar av gymnasiet. Det handlar om skillnaden mellan att ha gått klart en utbildning och att bli en av dem som hoppat av.
  Jag tycker vi ska ge fler chansen att fullfölja även om den inte är så lång.
  Jag tycker att problemet inte borde vara att alla inte får bli akademiker utan utmaningen borde vara att samhället ska vara rättvist mot dem som inte blev akademiker.

  Gudarna ska veta att vi behöver dem också, Vi behöver dem mer än Nina Björk och hennes make som det står om i dagens DN söndag. Det är där S borde vara: berätta om hur mycket vi behöver de som gör alla de där jobben som inte kräver akademiska betyg och hur lite vi behöver intellektuella.

 1. Ping: Sorteringsskolan | Åsikter och debatt - om utbildning! | Scoop.it

 2. Ping: VÄRLDENS KORTASTE SKOLA « KajsaLisasblogg's Blog

 3. Ping: Björklund har fått ännu en snilleblixt | Nemokrati

 4. Ping: UNDERBART ÄR KORT « KajsaLisasblogg's Blog

%d bloggare gillar detta: