Anders Borg vill att a-kassan verkligen biter


Hr. statsrådet Anders Borg har uttalat sin motvilja till att höja taket för hur mycket som kan betalas ut i ersättning från arbetslöshetsförsäkringen. Han menar att beräkningar (från Finansdepartementet?) visar att höjd ersättning under de tre första månaderna som arbetslös skulle innebära en 30.000 fler arbetslösa. Det där tillhör ju den absoluta sanningen bland borgerliga debattörer från politik och näringsliv. Vidare säger finansministern att …

A-kassan kan höjas när vi ser att, för det första: vi ser att vi också kan göra andra saker som stimulerar arbetsutbudet, till exempel  jobbskatteavdrag. Och för det andra: när vi börjar se att den här nedgången av a-kassan som vi sett verkligen biter. Så att vi ser att arbetslösheten går ner till de nivåer där den ska vara, kanske då fem eller sex procent. Då kanske man kan börja tala om det. Men nu ligger vi på en arbetslöshet på runt sju procent och det är för högt.

Nu verkar det som om den borgerliga fronten i denna fråga är något splittrad. Solveig Zander, som sitter i riksdagens socialförsäkringsutskott för Centerpartiet, säger till Ekot att …

Jag håller inte med honom om det. Verkligen inte. Jag tycker det är viktigt att man höjer a-kassan för att man ska känna en grundtrygghet. Annars vågar man ju aldrig byta och ta ett annat jobb med risk för att man hamnar högst på listan för att bli avskedad först. Vi behöver ju människor som byter arbete för att ungdomar ska kunna komma in på arbetsmarknaden.

Men hur förhåller det sig med den sanning som Anders Borg ser – att höjd ersättning till arbetslösa innebär att drivkraften att söka arbeten minskar och att arbetslösheten därmed ökar? Göran Zettergren, chefsekonom på TCO, har i ett belysande inlägg visat att det …

… aldrig någonsin publicerats en studie på aggregerade svenska data som påvisar ett statistiskt samband mellan ersättningsgraden i a-kassan och arbetslöshet eller sysselsättningsgrad. (Det fanns en men den motsade inte Görans tes i inlägget.)

Jag rekommenderar Anders Borg att läsa Görans utmärkta inlägg. Det är högeligen belysande och gör upp med den etablerade ”sanning” som finns inom vissa kretsar av borgerligheten.

Länkar: Ekot, Ekot, dn.se, di.se, SVT

Andra som skrivit: Göran Zettergren, Kaj Raving, Alliansfritt Sverige, Peter Andersson, Ann-Sofie Wågström, Martin Moberg, Johan Westerholm, Kaj RavingKjell Rautio

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 9 september, 2012, in Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor and tagged , , . Bookmark the permalink. 1 kommentar.

%d bloggare gillar detta: