Om en misslyckad borgerlig arbetsmarknadspolitik


Sven-Otto Littorin har tydligen i en kommentar på sin blogg medgett att den främsta borgerliga regeringens arbetsmarknadspolitiska åtgärd för långvarigt arbetslösa haver blivit ett misslyckande. Han säger

Jag är den förste att hålla med om att Fas 3 inte blev som vi hoppats på. Och om det nu inte blev det så får man väl ändra. Målet är viktigare än verktygen och jag har då ingen prestige i det.

Det är väl enklare med både ett tidsmässigt och geografiskt avstånd från regeringsmakten att medge detta missgrepp. Det är dock hederssamt att han kan säga som han gör. Nu hjälper det inte mycket eftersom det inte finns några som helst tecken på att den sittande regeringen kommer att göra något som helst för att ersätta FAS3 med något annat. Sysselsättningsfasen (som det numera heter) kommer att fortsätta växa i takt med att den långvariga arbetslösheten ökar.

Det känns som om denna regering har förvärvat viss kunskap om att genomföra misslyckade och gagnlösa arbetsmarknadsåtgärder för att minska arbetslösheten. Andra initiativ som ser ut att bli till ett fiasko är regeringens satsning ”Kulturarvslyftet”. Det var meningen att 1.200 personer skulle vara inne i denna åtgärd i år redan. Hittills har endast 57 personer placerats här. DIK:s ordförande Karin Linder säger

Det här är ett riktigt magplask. Tyvärr. Det här skulle skaka i gång alldeles för fort och regeringen hade alldeles för höga förväntningar på hur många människor som skulle kunna sysselsättas.

Men kanske har regeringen ändå börjat ta till sig av den kritik som kommit över arbetsmarknadspolitiken. Initiativet härom dagen på att satsa, om än tillfälligt, på yrkesvux, yrkeshögskola etc innebär ju betydligt mer positiva och relevanta reformer än passiviserande åtgärder som FAS3.

Länkar: dagens arena, TCO-tidningen, SvD, dn.se, dn.se, SVT, TCO-tidningen

Andra som skrivit: Alliansfritt Sverige, Martin Moberg, Martin Moberg, Alliansfritt Sverige

Industribloggare: Leine Johansson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 6 september, 2012, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor och märkt , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

%d bloggare gillar detta: