Nu tar Anders Borg i!


Härom veckan meddelade finansminister Anders Borg sin bedömning om reformutrymmet för det kommande åren. För 2013 bedömdes detta till 23 miljarder kronor och för 2014 (valåret) bedömdes (knappast särskilt förvånande) utrymmet för reformer vara än högre. Med tanke på de utspel som skett de senaste dagarna verkar den borgerliga regeringen vara fullt besluten att fylla reformutrymmet för 2013.  Regeringen är väl pressad av sin opinionsmässiga nedgång under det senaste halvåret. Centerpartiet och Kristdemokraterna dansar lindans på Riksdagsspärrens 4 %. Så det är klart att man behöver ta på sig spenderbyxorna för att grunda för en ny valseger i de allmänna valen 2014.

Problemet är väl bara att, först, Konjunkturinstitutet inte delar finansministerns positiva syn på reformutrymmet. Idag meddelar Ekonomistyrningsverket (ESV) sin syn på det ekonomiska utrymme som finns. Håkan Jönsson, biträdande avdelningschef på ESV menar att regeringen inte har råd med de reformer som man aviserat. Han säger att …

Gör man de här reformerna blir underskottet ännu större och behovet att vid ett senare skede genomföra åtstramningar blir större framöver, efter de här åren.

ESV förutser att de offentliga finanserna kommer att visa ett underskott om 20 miljarder kronor för 2012 och med 12 miljarder nästa år. Sverige når inte upp till överskottsmålet som man låst sig fast vid, att sparandet ska övergå 1 % av BNP över en konjunkturcykel på flera års tid. Om regeringen genomför alla de aviserade reformerna ökar regeringen också avståndet till det målet.

Regeringen kommer säkert att hålla fast vid sin bedömning och färdplan för tiden fram till de kommande valen. Säkert kommer också oppositionspartierna att i sina budgetmotioner följa regeringens bedömning kring reformutrymmet. Något annat vore väl en smärre sensation. Fördelen med detta är att finansministerns gloria med detta hamnar något på snedden och gör det svårare för honom att raljera över, enligt honom, oansvariga oppositionspartiers än mer ansvarslösa förslag.

Länkar: Ekot, di.se, SvD, di.se, dn.se, dn.se, SVT

Andra som skrivit: Martin Moberg, Peter Andersson, Martin Moberg, Alliansfritt Sverige

Annonser

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 5 september, 2012, i Politiska funderingar och märkt , , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Nu tar Anders Borg i!.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: