Höjd fastighetsskatt


Jag har hittat en kort men intressant artikel på DI:s hemsida. Det är den adjungerade ekonomiprofessorn Hans Tson Söderström som har fått komma till tals. Han framför viss kritik över hur Riksbanken inte fullgör sitt uppdrag att hålla inflationstakten på 2 %. Han säger …

När inflationen understiger målet samtidigt som marknaden fortsätter att tro på två procent, blir efterfrågan lägre och arbetslösheten högre än vad den skulle behöva vara.

Han får i artikeln frågan om inte sänkta räntor skulle bidra till stigande fastighetspriser och risken för en bostadsbubbla. Han svarar att det finns andra verktyg än penningpolitiken för att komma åt den risken. Han menar att inget hindrar Riksbanken från att tala om för regeringen vad som behöver göras. En sådan åtgärd för att hindra prisuppgången på bostäder vore att höja fastighetsskatten. Han säger om den avskaffade fastighetsskatten att …

Man har ju skickat fastighetspriserna rakt upp i luften genom att dramatiskt sänka fastighetsskatten efter det att förmögenhetsskatten avskaffats. Förmöget folk med stora villor i Djursholm och Lidingö har kunnat tjänat 300.000 till 400.000 kronor om året på detta. Det sägs inte ett ord om detta.

Han menar avslutningsvis i artikeln att Riksbanken borde hålla sig till sitt huvuduppdrag – att verka för en inflationstakt om 2 %!

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 5 september, 2012, i Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

  1. Att skapa arbetslöshet är en politisk styrning.
    Nu håller man på dölja detta genom att föra över arbetslösa till sysselsättning.
    D.v.s tvångsförvaring men med ersättning som arbetslös, socialbidragstagande

    Det är den nya formen av arbetslöshet som döljs med sysselsättning men där dessa ej räknas som arbetslösa i statistiken.

    D.v.s politiskt ”kriminalitet” för att hålla låg inflation så en överhet kapitalism kan ta för sig.

  2. Konspiratorisk vän av ordning misstänker att riksbanken håller på räntesänkningen in i det sista för att kunna sänka och trycka ner arbetslösheten lagom till valet 2014. I så fall har vi inte en oberoende riksbank här i landet utan en riksbank som går alliansens ärenden. Det är svårt att förklara riksbankens agerande på något annat sätt eftersom de konsekvent ligger under inflationsmålet. Inte på det som det är tänkt (vilket förstås innebär att man ibland ligger över och ibland under 2%).

%d bloggare gillar detta: