Företag betalar inte lön till sina anställda


Unionen presenterar i en rapport att det har blivit vanligare att arbetsgivare inte betalar ut lön och andra ersättningar till sina anställda. I ett pressmeddelande skriver man att …

Under 2010 drev Unionen in lön åt medlemmar på 1107 företag, under 2011 var det 1343 företag och första halvåret 2012 är vi redan uppe i 718 företag där vi fått hjälpa medlemmar att få ut sin lön. Det handlar om ca 20 miljoner i lön, provision och semesterersättning under första halvåret 2012, där företagen har brutit mot anställningsavtalet och vägrat betala den lön som utlovats, men där medlemmarna fått sina pengar med hjälp från Unionen. Unionens insatser är bland annat kravbrev, förhandlingar och stämning till domstolar för att medlemmarna ska få sin lön.

Ekot har pratat med Henning Nergaard . Hans företag slutade att betala ut lön i februari i år. Genom den fackliga organisationen och LO-TCO Rättsskydd försökte man försätta arbetsgivaren i konkurs för att därigenom få ut sin intjänade lön genom den statliga lönegarantin. Tydligen blev denna process ganska lång eftersom företaget bygge ägare under tvistens gång. Det är tydligt att Henning fick en besvärlig tid då lönen uteblev. Han säger …

Det påverkar väldigt hårt i och med att man hela tiden måste fundera på hur man ska få pengar så att man kan överleva nästa månad. Det man har fått låna är inte lika mycket som om man hade fått lön. Så man är ju väldigt begränsad i vad man kan göra.

Jag har inga siffror på hur det förhåller sig inom de branscher där jag är verksam. Men det är inte alls ovanligt att medlemmar tar kontakt med IF Metall eftersom deras arbetsgivare inte har betalat ut lön (eller delar därav). Det händer ibland att man väntar alldeles för länge med att kontakta den fackliga organisationen. Med den gällande lagstiftningen för att försätta företag i konkurs måsta man inom en månad av lönens intjänande framställa ett formellt krav till arbetsgivaren. I annat fall riskerar delar av intjänad lön att brinna inne. Martin Wästfelt, Chefsjurist på Unionen, säger …

Arbetsgivare kan idag utnyttja arbetskraft för att därefter stjäla lönen ifrån dem utan att riskera något som helst straff. Deras anställda däremot, som gjort rätt för sig, men haft oturen att råka ut för oseriösa arbetsgivare straffas genom att hamna i ekonomiska svårigheter.

Det finns ingen som helst anledning att som anställd vänta på att kontakta facket om lönen uteblir. En sådan väntan kan innebära att man förlorar sin intjänade lön, semesterlön, arbetstidsförkortning etc.

Länkar: Ekot, di.se, SvD, dn.se

Andra som skrivit: Peter Johansson, Martin Moberg

Annonser

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 2 september, 2012, i Fackliga frågor och märkt , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Företag betalar inte lön till sina anställda.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: