Bostadsbristen är alarmerande


Magdalena Andersson och Veronica Palm aviserar idag förslag i den kommande socialdemokratiska budgetmotionen för att stimulera byggandet av studentbostäder och mindre lägenheter som studenter och unga har råd med. De konstaterar krasst att de borgerliga partiernas i Stockholm löften om att 4.000 studentlägenheter skulle byggas under denna mandatperiod har blivit ett fiasko. Detta löfte har man nu dragit tillbaka eftersom det inte finns minsta möjlighet att genomföra det längre.

Magdalena och Veronica konstaterar även att det behövs bli större fart i bostadsbyggandet. Sverige tillhör de länder i västvärlden som haft lägst investeringar i bostadssektorn de senaste tio åren. De menar att …

Den akuta bristen och det extraordinära läget som vi nu står inför gör att staten måste ta sitt ansvar för en del av kostnaden. Det mest effektiva sättet, i dagsläget, är att införa ett investeringsstöd riktat till studentlägenheter och små lägenheter. Vi måste komma igång med byggandet av fler bostäder. Därför föreslår vi i vår budgetmotion en byggbonus på en miljard kronor år 2013 till byggande av studentbostäder och små hyreslägenheter.

Jag vet inte om detta är den bästa av metoder för att öka byggandet av bostäder. Men i stället för den borgerliga regeringens ”låt-gå”-metod är det i alla fall bättre att lägga förslag och att driva debatten framåt. Ingen kan ju förneka att bostadsbyggandet är alldeles för lågt i förhållande till behovet av nya bostäder.

Länkar: SvD Brännpunkt, SvD, Ekot, di.se, SVT

Andra som skrivit: Roger Jönsson, Peter Johansson, Peter Högberg, Peter Andersson, Martin Moberg, Veronica Palm

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 2 september, 2012, i Politiska funderingar och märkt , , , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

  1. Bristen på hyresrätter har ackumulerats under årtionden och beror i allt
    väsentligt på hyresregleringen, en kontraproduktiv (s)-uppfinning

%d bloggare gillar detta: