Fattigdomen återvänder till Europa


I Sverige råder politisk oenighet huruvida fattigdomen har ökat eller ej. Borgerliga partier hyser misstro emot Rädda Barnens slutsatser om att barnfattigdomen har ökat. Debatten sker med hjälp olika statistiska resultat och slutsatser. Jag har själv skrivit om detta och grundat mina argument på det jag läst i tidningsartiklar och från andra källor. Men det är klart att statistik och liknande uppgifter kan presenteras på olika sätt, man kan välja att trycka på vissa resultat och uppgifter för att presentera sin tes. Därför ska man alltid hysa en viss kritisk ansats mot personer som självsäkert påstår saker.

Fast ibland kan insikter om verkligheten komma från oväntat håll. Unilever har konstaterat att man behöver formulera om sin marknadsföring i Europa till metoder som man använt i Asiatiska utvecklingsländer. Unilevers Europachef Jan Zijderveld har i en artikelFinancial Times Deutschland sagt att …

Om en konsument i Spanien bara spenderar 17 euro när denne är ute och handlar, kommer jag inte kunna sälja tvättmedel till dem för halva deras budget.

Företaget har konstaterat att antalet personer med minskad inkomst har ökat i skuggan av den europeiska finanskrisen. De har väl upptäckt detta skrämmande faktum genom de kontinuerliga marknadsundersökningar som denna typ av företag genomför. För att kunna fortsätta att vara framgångsrika måste man nu förändra sina budskap till den bistra verklighet där ett ökande antal människor nu verkar.

Unilever kommer knappast att dra några politiska konsekveser av denna insikt. Den uppgiften åligger oss som vill förändra samhället till att vara mer jämlikt och rättfärdigt.

Annonser

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 29 augusti, 2012, i Blandade funderingar, Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Fattigdomen återvänder till Europa.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: