Diktatur – Ja tack!


Forskare vid Göteborgs Universitet fått fram uppgifter som visar att en ungdom (mellan 18 år – 29 års ålder) av fem kan tänka sig att leva i en diktatur. En av fyra tycker inte att det är särskilt viktigt att leva i ett demokratiskt land. Forskarna förklarar denna utveckling med att den svenska skolan avreglerats. Staffan I Lindberg (en av den svenska forskare som genomfört den svenska delen av World Value Survey) säger …

En stor grupp av ungdomarna upplever att de befinner sig i ett system som dömer ut dem på förhand. Och att detta system skapats medvetet av demokratiskt valda politiker – så vad har de för nytta av demokratin? Den har betytt att de inte har någon chans att ta sig fram i livet.

Det är ju inte första gången denna undersökning visar på ett ökat intresse bland ungdomar att föredra diktatur som ett acceptabelt politiskt system. Resultaten kommer säkert att ifrågasättas men det känns ändå som om man borde ta uppgifterna som en varningsklocka. Det är ju trots allt på det sättet att demokratin kräver en ständig kamp för att utvecklas och försvaras som politiskt system.

Annonser

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 29 augusti, 2012, i Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

  1. Leif Andersson

    Kan ju förklara varför det finns så många ungdomar i grupperingar som tillhör extremhögern och extremvänstern.

%d bloggare gillar detta: