Vi håller på att tappa kontrollen över skolsystemet


Svenska Dagbladet har gjort en artikelserie om utvecklingen inom den svenska skolvärlden. Sedan den, så kallade, friskolereformen genomfördes har allt fler friskolor etablerats runt om i Sverige. Syftet var väl att bredda den pedagogiska variationen och att ge utrymme för drivna lärare att få utveckla sin förmåga och arbetssätt. Det som har hänt är att vi har en kraftig överetablering och att hälften av friskolorna ingår i sex större koncerner. SvD beskriver hur reklambudgeten har ökat allt mer. Man kan misstänka att val görs, inte på grundval av skolans pedagogiska förmåga och resultat, utan på mer kortsiktiga val. Andra artiklar har tidigare beskrivit att det finns en tendens att denna konkurrens kan fresta skolor att lämna högre betyg åt elever i syfte att framstå i bättre dager.

Tidningen har pratat med utbildningsministern om denna utveckling. Han verkar i huvudsak vara nöjd med utvecklingen och är inte beredd att ta på sig något ansvar. Han säger bland annat att …

Det är inte jag som har styrt hur marknaden har utvecklats, det har elever och föräldrar gjort genom sina val. Jag styr över lagstiftningen, och den menar jag är väl avvägd. I huvudsak fungerar det väl i dagsläget.

Ibrahim Baylan, utbildningspolitisk talesperson (S), är något mindre nöjd med den rådande utvecklingen. Han menar snarare att …

Jag har svårt att se vad det är Björklund är nöjd med. Jag kan i alla fall inte påstå att jag är nöjd när jag ser att vi håller på att tappa kontroll över skolsystemet. Det är väldigt mycket som är på väg åt fel håll, det finns alldeles för många skolor och det är eleverna som drabbas. Att vi då har en utbildningsminister som är nöjd, det bådar verkligen inte gott för framtiden.

Skolan har under de senaste åren blivit en omfattande skolpolitisk experimentverkstad. Det finns undersökningar som visar hur skolan blir allt mer socioekonomiskt uppdelad. Stora grupper av elever klarar sig inte i genom skolan med fullständiga betyg. Det finns en tendens att svenska elevers resultat blir sämre jämfört med andra liknande länder. Ibland hålls det finska skolsystemet som ett föredöme framför den svenska skolan. Det finns därför all anledning för Socialdemokraterna att försöka återta initiativet inom utbildningspolitiken. Samtidigt behöver man dock verka för att få bredare lösningar och samsyn kring hur den framtida skolan borde se ut.

Skolan behöver hamna i ett läge där man får arbetsro och kan arbeta med att utveckla pedagogiska arbetssätt och andra arbetsmetoder. Med en utbildningsminister som tidigare sagt att han inte kommer att ta ansvar för skolans resultat förrän om många år (då hans reformer ska ha fått genomslag) lär det dock bli svårt att samarbeta med.

Länkar: SvDSvDSvDSvDSvDSvDSvDSvD, Arbetet, SvD Brännpunkt, Folket

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 25 augusti, 2012, i Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 5 kommentarer.

 1. Meningen med kommunaliseringen var ju till stor del att staten (s) ville släppa
  kontrollen och överlåta de kraftiga besparingarna till kommunerna. Politiken
  att konsekvent skapa sammanhållna klasser slutade med att (s) satt med världens
  dyraste skolsystem. Andelen specialpedagoger var överväldigande osv. Det är
  svårt för den som en gång förstört något att vinna förtroende i samma fråga.

  • Göran Johansson

   (S) har säkert fattat beslut i detta vars konsekvenser man inte kunde förutse. Problemet är väl att knappast något politiskt parti kan undandra sig ansvar för den utveckling som den svenska skolan tagit. Det behövs förmodligen breda politiska överenskommelser för få till arbetsro inom skolvärlden. Kommunaliseringen kommer utredas. Sedan måste man se över dagens generösa friskolesystem.

 2. Sossar har alltid varit emot kvalitetskontroll av produkten, dvs elevens lärande, och betyg. Ni har helt enkelt inget förtroende i skolfrågor efter årtionden av fiaskoartade skolbeslut.

  • Göran Johansson

   Det där är ju vare sig sant eller relevant. Det var ju trots allt sossarna som begravde folkskola och realskola. I stället infördes ju grundskola och gymnasieskola. Betänk också att gällande skolplan från 1994 är Folkpartiet ansvarigt för.

 1. Ping: Vi håller på att tappa kontrollen över skolsystemet « Görans tankar ... | Åsikter och debatt - om utbildning! | Scoop.it

%d bloggare gillar detta: