Socialistinternationalen fungerar inte!


Carin Jämtin levererar allvarlig kritik över Socialistinternationalen i ”Aktuellt i Politiken” (AiP). Hon beskriver en organisation som inte lever upp till demokratiska ideal och en generalsekreterare som inte bryr sig om beslut som fattas av dess kommittéer och beslutsorgan. Carin säger att generalsekreteraren inför rådsmöten inte informerar Internationalens medlemspartier om vilka politiska frågor som kommer vara på agendan. Det har heller inte gått ut information inför kongressen om att svenska socialdemokraterna har nominerat Mona Sahlin som motkandidat till generalsekreteraren Luis Ayala. Det finns ingen utsedd valberedning (generalsekreteraren är själv valberedning).

Det är knappast en särskilt förskönande bild av denna organisation som Carin beskriver. Det måste ha gått väldigt långt om man nu väljer att så öppet säga som det är. Enligt en artikel i dagens arena ser nu Mona Sahlin fram emot att ta sig an denna roll och att reformera organisationen. Mona ser som sina prioriterade frågor …

En koncentration kring frågor om hur kampen för arbete, jämlikhet och mänskliga rättigheter skall bedrivas. Och föra in kvinnors rätt till såväl arbete som sina egna kroppar. Jag tror också att klimatfrågans maktkaraktär samt kampen mot intolerans och rasism, borde prioriteras högre av Socialistinternationalen.

Av det som Carin känns det väldigt angeläget att reformera Socialistinternationalen som organisation och politisk kraft.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 25 augusti, 2012, i Socialdemokrati och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

  1. Fast högersossen Sahlin ansågs vara för mycket höger i europeiska facket – fast kanske är hon tillräckligt höger för Socialistinternationalen?

    • Ursäkta, det var när hon försökte bli chef för ILO, FN:s fackorgan för sysselsättnings- och arbetslivsfrågor, som bland annat norska LO var emot, på grund av Sahlins högerprofil och den antifackliga inställning hon visat prov på.

%d bloggare gillar detta: