Sänkt moms ger inte(?) nya jobb


Arbetsgivarorganisationen Visita jublar på sin hemsida över att restaurangbranschen växer och nyanställer. Detta har väl föranlett landsbygdsminister Eskils Erlandsson att förnöjt omtala att …

Tack vare Centerpartiet är det nu billigare att äta på restaurang och många restauranger sannolikt kommer att nyanställa, främst människor som i dag står utanför arbetsmarknaden. Vi fortsätter driva en företagarvänlig politik som skapar jobb i hela landet.

Hur det förhåller sig med det utreds för tillfället av Konjunkturinstitutet. De har hittills konstaterat att det har skett en viss prissänkning hos restaurangerna. Men branschen ska väl framför allt tacka de stora hamburgerkedjorna för det. I övrigt har inte priset rört sig speciellt mycket. Nästa rapport från KI ska, om jag inte minns fel, handla om huruvida den sänkta restaurangmomsen har haft någon effekt på sysselsättningen i branschen.

Kamraterna hos Alliansfritt Sverige har dock själva tagit ett initiativ. De har studerat SCB:s kortperiodiska sysselsättningsstatisktik över den privata sektorn. Av den framgår att det …

… var 134 495 personer anställda inom hotell- och restaurangbranschen under andra kvartalet 2011, detta hade minskat till 131 030 personer under andra kvartalet i år. Alltså en minskning med ca 2,6 procent. Att de lediga jobben blivit fler stämmer – visstidsanställningarna i branschen ökade med 1,9 procent, det är förmodligen dessa vi ser i platsbanken. Men tillsvidareanställningarna minskade med 4,3 procent. Färre jobb, och färre fasta jobb.

Sista ordet är alldeles säkert inte sagt i denna fråga.

Länkar: SvD Brännpunkt, di.se, SVT

Andra som skrivit: Alliansfritt Sverige, Peter Andersson, Peter Johansson, Martin Moberg

Industribloggare: Kaj Raving

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 23 augusti, 2012, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

%d bloggare gillar detta: