Det blir inte dubbelt så dyrt att anställa ungdomar


Jag har i dagens Folket blivit publicerad med ett insändarsvar:

Gunnar Axén, (M)-märkt ledamot av Sveriges Riksdag (samt tillika ordförande i socialförsäkringsutskottet), skriver i Folket den 20 augusti i förskönande omskrivningar om alliansens jobbpolitik. Han skriver om hur man sänkt trösklar till arbetsmarknaden och skapat större möjligheter för människor att komma i arbete. Han ställer detta i motsats till den fördärvliga socialdemokratiska politiken. Till detta kommer att den ärade riksdagsledamoten ägnar sig åt kreativ matematik.

Jag kan delvis acceptera kritiken av hur socialförsäkringssystemet fungerade i början av 2000-talet. Ett tidigare fungerande system för rehabilitering havererade efter krisen på 1990-talet. Detta gjorde att de långa sjukskrivningarna ökade. Det Hr. Axén inte nämner är dock att sjuktalen började sjunka redan innan den borgerliga regeringens tillträdde efter valet 2006. Med det sagt anser jag att de förändringar som den borgerliga regeringen gjort i sjukförsäkringen inte har gjort situationen särskilt mycket bättre. Långtidssjuka snurrar fortfarande runt och studsar mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.

Under de borgerliga regeringarnas tid har arbetslösheten ökat, ungas arbetslöshet är fortfarande på en hög nivå. Subventionerade arbetsgivaravgifter och halverad restaurangmoms har till synes haft minimal effekt på ungdomars arbetslöshet. Socialdemokraterna föreslår en ökad satsning på att rusta ungdomar bättre för det arbetsliv som växer fram. I stället för att låsa in och gömma långtidsarbetslösa från arbetslöshetsstatistiken i sysselsättningsfasen (FAS 3) – i dag en av Sveriges största ”arbetsgivare” – behövs andra åtgärder för att rusta dessa personer för en återkomst till arbetslivet.

Till slut får jag rekommendera Gunnar Axén att träna på sin matematik. Att ta bort subventionen på de sociala avgifterna för att anställa ungdomar innebär inte att det blir dubbelt så dyrt att anställa ungdomar. Det känns som en ohederlig överdrift som smakar illa. Särskilt som det kommer från en ledamot i Sveriges Riksdag.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 22 augusti, 2012, i Arbetsmarknadspolitik, Politiska funderingar, Socialförsäkringsfrågor och märkt , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

%d bloggare gillar detta: