Ge oss justa dyrare svenska bär!


Tidningen Arbetet har talat med Per Holmström, Kommunals förste vice ordförande. Kommunal är det svenska fackförbund som har på sin lott att arbeta för att teckna kollektivavtal inom den svenska bärbranschen. Han vill få till stånd ett system där alla tar sitt ansvar för att få justa villkor i branschen. Staten måste medverka på det sätt som den kan, villkoren inom branschen måste också bli bättre. Det finns ju uppköpare som har markerat att de vill få till stånd någon slags inhemsk märkning som visar att bären är plockade enligt etiskt goda villkor. Per Holmström vill se en utvecklad kravmärkning av bär och sylt, som visar att bären är plockade under justa förhållanden. Han säger till tidningen …

Jag tror inte att någon vill äta bär som plockats av människor som utnyttjats.

Om bättre villkor kommer på plats innebär det förstås att de bär som plockas i Sverige kommer att bli något dyrare. Ingenting är gratis! Vill man kunna äta svenska bär med gott samvete finns det ingen annan väg att gå.

Industribloggare: Kaj Raving

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 3 augusti, 2012, i Fackliga frågor, Politiska funderingar, Rättvisemärkt och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

  1. Ge oss svanskar allemansrätten så man kan plocka bär själv och det inte ska vara en massa hitlurade stackare som förstör för oss och för de själva.
    Allemansrätten håller på missbrukas som hela vår politiska ordning.

%d bloggare gillar detta: