Om äldrevården eller om hur mycket kiss en vuxenblöja får innehålla


Jag läste igår en text i DN Kultur som skakade om mig ganska ordentligt. Den är skriven av Kristina Lindquist. Hon diskuterar i den hur den svenska äldrevården har blivit och kring debatten om vinstuttag. Hon utgår från en boken ”Så dödar vi en människa” skriven av Stefan Gurt. I boken berättar Stefan om sin far och om hur snabbt han förtvinade och gick bort efter att ha blivit intagen på ett äldreboende. Man har bara tid att låta de boende vara ute en timme per vecka. Kristina berättar …

Sven Gurt bodde sin sista tid på ett hem som ägs av Carema, och sonen har inga direkta invändningar mot att tolka det som hände där i politiska termer. Patienter som sövs ner för att bli fogliga. Ingen fin sista tid, bara förvaring. Men det räcker inte. Gurt läser i sin pappas anteckningsbok: ”ENSAM, ALLDELES ENSAM. På söndan lite mer lågmält: ENSAM.” Han är själv övertygad om att pappans avsked från livet hade blivit bättre om han hade besökt honom varje dag, och riktar skulden minst lika mycket mot sig själv som mot äldrevården. Han ser en ”en kärna av likgiltighet” i det svenska samhället och jämför med sin frus hemland Kina, där svärmor tas om hand med största respekt – av familjen. Utan gamla tiders påtvingade umgänge blir vi alltmer ensamma, menar Gurt.

Det är tydligt att vi behöver diskutera hur den svenska äldrevården har blivit och hur den ska finansieras och drivas i framtiden. Det som beskrivs i boken är inte på något sätt ett värdigt förhållningssätt mot de människor som hamnat där.

Jag kommer att beställa boken!

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 28 juli, 2012, i Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. 4 kommentarer.

 1. Eftersom Sven Gurt inte alls behandlades på ett Caremaboende, utan på ett kommunalt vårdhem i Solna, innebär det att din slutsats blir att all kommunal vård är ovärdig och ska förhindras i framtiden?

  • Göran Johansson

   Påståendet om Carema är taget som ett citat ur artikeln. Det förekommer att kommunal äldreomsorg missköter sig. Jag vill ha en värdig omssorg om de äldre (och andra som behöver det). Den ska finansieras på något sätt. Driftsformen kommer i andra hand. Jag ogillar dock att företag (som Carema) kunnat slussa massor av pengar utomlands.

 2. Hej igen. Ditt citat ur artikeln är inte korrekt. Kolla artikeln igen, DN har gjort en rättelse. Och författaren Stefan Gurt, som skrev boken om sin far, har också publicerat en rättelse. Äldreboendet som Sven Gurt bodde på var ett kommunalt boende i Solna.

  Jag håller med dig om att det blir fel när vinster slussas utomlands och inte beskattas på ett rimligt sätt i Sverige. Håller också med om att driftsformen kommer i andra hand!

  Stefan Gurts rättelse: http://www.stefangurt.se/2012/03/15/rattelse/

%d bloggare gillar detta: