En stund att minnas


Ensamma fanor

För en stund sedan lämnade jag Fristadstorget där jag deltagit i SSU:s minnesstund för att minnas och hedra de som blev offer för den fruktansvärda händelsen i Oslo och på Utøya för ett år sedan. Det känns fortfarande overkligt att det som skedde verkligen har skett. Jag minns att det för mig var ganska jobbiga dagar tiden efter. Nu kommer det något tillbaka till mig.

Trots det politiska våld som drabbat Sverige då Olof Palme och Anna Lindh föll offer hamnar detta i skuggan för handlingen på Utøya. 69 unga personer aktiva i Arbeidernes Ungdomsfylking (AUF) drabbades av ett fullständigt meningslöst politiskt våld. Jag funderar över hur jag kan bidra till ett annat politiskt klimat och diskussion. Det är väl något som vi alla behöver fundera över – inte enbart vi som är aktiva i den politiska debatten. Alla människor som agerar och reagerar på sådant som sker har ett ansvar för att fundera över hur man förmedlar sina tankar och åsikter.

Gabriel Wikström (förbundsordförande SSU) och Ellinor Eriksson (förbundssekreterare SSU) har på dagens DN Debatt idag en välskriven text om hur vi andra på bästa sätt kan hedra och minnas de människor som gick bort för ett år sedan. Det handlar om hur vi agerar idag för att motverka de idéer och politiska och andra strömningar som ledde fram till händelserna för ett år sedan. De skriver om hur politiska ytterlighetsriktningar fått politisk jordmån pga den ekonomiska och mänskliga kris som kommit till så många europeiska länder. De pratar vidare om hur de ser två politiska spår som konsekvens av det som skedde.

Det första handlar om hur alla samhällsaktörer måste inse att de bär ett mer eller mindre stort ansvar för det inträffade. Därför har man strävat efter att höja nivån på det politiska samtalet och avstå från olika typer av påhopp och utpekanden. De menar dock att detta spår något tunnats ut, i stället ser de hur det …

… istället om att avsvära sig ansvaret och avfärda gärningsmannen som en ensam galning. Företrädare för denna inriktning beklagar – ibland – de brutala dåden i sig men visar ändå förståelse för motiven och ser dåden som en konsekvens av ett misslyckat mångkulturellt experiment.

På lång sikt motverkas dessa krafter av att motverka den ekonomiska krisen och att se till att människor kommer i arbete. Men de ser tre åtgärder för att på kortare sikt motverka de odemokratiska krafterna. Det är att:

  1. Stå upp för mångkulturen
    ” Mänskliga kulturer förändras, uppstår och försvinner ständigt. De är en del av utvecklingen men de bidrar också i allra högsta grad till den.”
  2. Sluta flirta med främlingsfientliga krafter
    ” Vi ska inte sluta lyfta upp samhällsproblem men vi får inte ansluta oss till samma konspirationsteoretiska tankevärld som extremhögern.”
  3. För ett konstruktivt politiskt samtal
    ”Lösningen ligger i att vilja och söka tala med varandra och att sträva efter att finna kompromisser och gemensamma lösningar.”

Gabriel och Ellinor avslutar sitt inlägg med den uppmaning som även får bli min:

I dag är det ett år sedan 69 unga människor fick sätta livet till för att de var politiskt aktiva, för att de trodde på en idé om, och arbetade för, att skapa en bättre värld. Det finns ett före och ett efter den 22 juli. Hur före såg ut står bortom vår påverkan. Däremot är framtiden öppen och det är upp till oss att forma. Vår övertygelse är att det bästa vi kan göra för att hedra de 69 vars liv släcktes men också för vår gemensamma framtid, är att inse att vi alla har ett gemensamt och kollektivt ansvar för samhällsutvecklingen. Vi hedrar offren efter Utøya genom att fortsätta deras kamp, genom att stå upp för det samhälle vi vill ha och vårda det politiska samtalet. Vi kan inte låta extremister bestämma den politiska dagordningen. Och vi låter dem aldrig tysta oss.

Länkar: DN Debatt, dn.se, dagens.etc, dn.se, dn.se, SvD, Ekot, dn.se, Ekot, SvD, SvD, SvD, dn.se, dn.se, dn.se, DN Kultur, Ekot, Ekot, Ekot, dn.se, Expressen Kultur, Aftonbladet Kultur, SVT Debatt, SVT Debatt, SVT Debatt, SVT Debatt, Aftonbladet, SvD Brännpunkt, E-K, Ekot

Andra som skrivit: Ulf Bjereld, Olas tankar, Högbergs tankar, Norrköpingsbloggen, Jimmy Jansson, Kaj Raving, Martin Moberg, Martin Moberg, Peo Wågström, Rosemari Södergren

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 22 juli, 2012, i Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

%d bloggare gillar detta: