Om (M)odernitet


Kent Persson (partisekreterare) och Per Schlingmann (chefsstrateg) står idag som undertecknare av ett mångordigt inlägg på DN Debatt. De säger sig där teckna utkastet till Moderaternas valprogram i syfte att vinna ett tredje val. Det är tydligt att de strävar efter att vinna debatten om framtidens arbeten. Herrarna presenterar ett antal punkter varunder de kommer att formulera partiets framtida politik:

 • Vi utgår från den arbetsmarknad som växer fram, inte den som var.
  Under denna punkt finns väl inte särskilt mycket att hetsa upp sig över. Det är en massa självklara påstående av den art som, i ärlighetens namn, samtliga partier kan skriva under på. Det enda man får en känsla utav är att partiet anser den utveckling som beskrivs vara omöjlig att påverka genom politiska eller andra åtgärder.
 • Vi inser att konkurrenskraft är viktigt för jobben, att vi är en del av en global konkurrensutsatt ekonomi.
  Och ja … vem kan ha något emot det? Här finns ytterligare formulerade plattityder som vilket annat parti som helst kan skriva under på (eller själva skriva i sina inlägg). Här förstår man att regeringen arbetar med en kommande proposition i höst. (S) och (MP) har ju nyligen frågat den borgerliga regeringen om de är beredda att öppna för blocköverskridande diskussioner på detta område.
 • Vi begriper vikten av incitament och driver en tydlig arbetslinje som gör det mer lönsamt att arbeta.
  Här blir ju herrarna tydligare i sin strävan. Om än det inte sägs rakt ut avser man att fortsätta med att sänka skatter (ett femte jobbskatteavdrag) och att fortsätta strama åt socialförsäkringssystemen. De vill uppenbart fortsätta politiken med morot och piska. De har knappast tagit till sig de synpunkter som betvivlar nyttan med en fortsatt sådan politik. Men det är väl knappast att vara särskilt överraskad över.
 • Alla människor behövs och alla jobb behövs.
  Av detta stycke förstår man att partiet gärna vill fortsätta att subventionera enklare arbeten inom servicebranscher. De säger att tusentals arbeten har skapat. Med tanke på hur mycket det har kostat synes ju dessa arbetstillfällen väldigt dyra. Därför borde dessa medel användas på ett annat sätt. Har har ju socialdemokraterna presenterat andra idéer.
 • Vi förstår att kraven ökar och att det är viktigt att förstärka människors praktiska erfarenhet och anställningsbarhet.
  På detta område ger de exempel på sådant som även jag kan anse vara goda idéer. Men nu har ju den borgerliga regeringen knappast varit ett föredöme på dessa områden. Man har minskat medlen för arbetsmarknadsutbildningar, vuxenutbildningar etc. Men de säger att de kommer att presentera idéer på detta område. Det är väl bara att avvakta de idéerna och se vad de kan innebära. Onekligen har de dock rätt i att det krävs andra insatser för de ”svagaste” grupperna på arbetsmarknaden.

Inlägget känns mest som ett försök att etablera begreppet ”det moderna arbetarepartiet”. Det går väl alltid att diskutera hur moderna deras idéer är. Nåväl, det kommer säkert att bli en spännande tid fram till nästa allmänna val 2014.

Länkar: DN Debatt, SVT

Andra som skrivit: Peter Johansson, Martin Moberg, Högbergs tankar, Martin Moberg, Peter Johansson, Peter Johansson, Thomas Böhlmark, Thomas Böhlmark, Kent Persson, Miguel

Industribloggare: Carola Andersson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 2 juli, 2012, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor, Socialdemokrati, Socialförsäkringsfrågor och märkt , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

%d bloggare gillar detta: