Fall om könstrakasserier på väg till Arbetsdomstolen


Jag har läst en stark artikel på Dagens Arbete hemsida. Den handlar om två unga tjejer som feriearbetat för Holmen. De träffade bägge två samma (manliga) arbetsledare. Lina, en av de berörda tjejerna, fick innan arbetet veta om mannen att han …

…  kunde vara ”rätt speciell” och ”grov i munnen” men också att Lina inte skulle bry sig om det för ”han är ju bara så rolig”.

Nu var väl ”rolig” det minsta han kunde vara. Av artikeln får man veta att mannen tog nästan varje tillfälle att kränka och trycka ned Lina. Tillsammans med en annan tjej som året innan Lina haft erfarenhet av arbetsledaren har de stämt företaget till Arbetsdomstolen (AD). Företaget har, i och för sig, omplacerat mannen, genomfört utbildningssatsningar och erbjudit tjejerna en ekonomisk förlikning. Flickorna vill dock att ärendet ska prövas i AD, vilket tydligen blir det första fall som kommer dit för prövning.

Det är bra att lagen nu prövas av domstolen. Det är uppenbart att mannens agerande har varit känt bland arbetskamrater och inom företaget. Tyvärr är det ju allt för vanligt att omgivningen tolererar sådana beteenden som beskrivs i artikeln och att man slätar över. Det är verkligen att göra dessa personer (och de som drabbas av olämpligt beteende) en otjänst. Det är alltid bättre att agera och säga ifrån (eller meddela uppåt).

Flickorna har fått en synnerligen otrevlig början på sitt yrkesliv. Men förhoppningsvis kan deras val att driva denna fråga rättsligt leda till att andra tjejer/flickor/kvinnor etc inte ska behöva utsättas för sådant. Artikeln avslutas med att Lina säger att …

Jag har fått skinn på näsan av det här. Något av det värsta som kan hända i arbetslivet har redan hänt så nu kan det väl bara bli bättre antar jag.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 29 juni, 2012, i Fackliga frågor, Jämställdhet, Politiska funderingar och märkt , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

  1. Det finns kvinnor också som går över gränsen.
    Jag har mött dom.

%d bloggare gillar detta: