Gömda och papperslösa ska ha laglig rätt till subventionerad vård


Idag presenterade de fyra borgerliga regeringspartierna att man tillsammans med Miljöpartiet nåt en ramöverenskommelse om migrationspolitiken. Överenskommelsen innebär, bland annat, att papperslösa och gömda flyktingar ska få rätt till vård. Barn ska ha rätt till samma vård som alla barn i Sverige har. Vuxna papperslösa ska ha rätt till den vård som asylsökande har i dag. Enligt överenskommelsen ska det nya regelverket träda i kraft till sommaren 2013.

Det är väl bra att regeringen efter de senaste årens interna konvulsioner har nåt fram till enighet tillsammans med ett annat parti i denna fråga. Men som Fredrik Lundh Sammeli (S)-talesperson i dessa frågor säger

Det som fascinerar är väl att man ännu en gång håller pressträff för att berätta att man ska utreda frågan vidare.

Nu följer drygt ett års utredande av frågan innan ett riktigt förslag kommer under nästa vår.

Länkar: Ekot, dn.se, SVT, SvD, SvD, dagens arena, Ekot, Vårdfokus

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 28 juni, 2012, i Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. 11 kommentarer.

 1. Sluta klaga. Va nu glada istället. Sen att det har tagit lång tid… Ja, men det är historia nu. Bara bakåtsträvaren tittar bakåt. Frågan är vad ni hade sagt om det hade varit sossarna som fattat beslutet om de hade suttit vid makten… Tror inte man hade klagat då

  • Göran Johansson

   Med all respekt. Jag väntar med att hurra tills jag ser hur resultatet blir.

 2. Varför alls hurra? Nu eller senare? Har man fått avslag skall man resa ut ur landet. Det säger lagen. Skall inte lagen följas?

 3. Eldorado för läkare och tandläkare. Overifierbara fakturor kan skickas till
  landstinget med hänvisning till att patienterna var sådana som illegalt uppe-
  håller sig i landet. Blir man som sjukvårdsanställd brottsling om man tipsar
  polisen?

 4. Ytterligare en spik i Moder Sveas kista.
  Naivismen och dumheten i vårt land har uppenbarligen inge som helst grånser vilket leder till undergång för vårt folk. Vad blir nästa steg – gratis shopping för ”papperslösa” på Coop???

 5. Ett fullständigt vansinesbeslut! Detta ger helt fel signaler till omvärlden! Har svensk sjukvård resurser att erbjuda hela världen gratis sjukvård i Sverige? Tänk först Johansson och uttala dig först därefter.

  • Göran Johansson

   Hela världen lär inte komma till Sverige för det här. Så djävla intressant är inte vårt land.

 6. ”Hela världen lär inte komma till Sverige för det här. Så djävla intressant är inte vårt land.”

  Varje skattekrona ska hanteras varsamt och till rätt ändamål. Du vill ta resurser från svenskar/de med uppehållstillstånd etc och ge till illegala invandrare, skrämmande.

 7. Detta är sannolikt ett spel för galleriet av mp. Flera landsting ger redan all behövlig vård till papperslösa, men håller tyst om det, för att det inte ska spridas att man kan få gratis vård i Sverige.

  Sverige har avtal med alla länder i EU, samt med något enstaka land utanför EU om att hemlandet ska betala för vård i Sverige. Det är rätt väg att gå, speciellt när det gäller länder som får bistånd från Sverige. Många länder får dessutom ett medicinskt bistånd, både från statliga medel och insamlade medel. Om den medicinska specialitet, som man behöver, saknas i det egna landet, finns den säkert i ett grannland, eller åtminstone på samma kontinent – men någon måste ju betala. Det finns personer, som har blivit avvisade från Sverige, men kommit hit igen för att få vård – som har finansierats med insamlade medel från svenskar, som har engagerat sig i fallet.

  Huruvida någon har opererats i ett tredje land för medel, som har samlats in i Sverige, känner jag inte till. Men det borde i en del fall vara en billigare lösning. Det finns många fördomar om andra länder, t. ex. att de skulle sakna avancerad specialistvård, bara för att den inte är gratis.

  Mp har, även om man låtsas det, ytterst dåliga begrepp om sambandet mellan intäkter och kostnader, och vill dessutom ha helt öppna gränser. Mp har ett mycket individcentrerat perspektiv och ser inte skogen för alla träd. Annars kunde dom ju, tillsammans med de gröna i andra länder, arbeta för en ökning av det medicinska biståndet. Ett stort problem, som ständigt förtigs, är att läkare som har utbildats i fattiga länder, på deras skattebetalares bekostnad, rekryteras till bättre avlönade jobb i Västeuropa och USA.

  Det är en märklig politik att vi ska importera både läkare och patienter, samtidigt som modernt fullt utrustade kliniker står tomma i hemländerna, för att patienterna inte har råd att anlita hemlandets sjukvård, och att sjukhusen inte har råd att betala sina egna läkare konkurrenskraftiga löner.

  Under ytan i mp frodas rasistiska fördomar om primitiva folkslag och underutvecklade länder, som saknar egen kompetens, när fattigdomen är problemet.

 8. Det är grund läggande rättighet att alla sak få vård. Vi kan inte skilja på människor och människor, alla oavsett vilket måste få möjlighet till något så basalt som vård.

 9. Det är riktigt, men nu hade man ju i praktiken redan löst detta i flera landsting, utan att basunera ut det över hela världen. Vi har ju redan en lag, som säger att alla (även papperslösa) har rätt till sådan vård ”som inte kan anstå”, vilket är mer än endast akutvård. Problemet var att enstaka landsting fortfarande hållit fast vid att det endast skulle vara akutvård. De borde ha uppmanats att följa lagen.

  Vad det egentligen har handlat om, är betalningen för vården. Att en patient har saknat pengar att betala vården med, behöver ju inte vara ett argument för att vägra vård. Det har i praktiken vara näst intill omöjligt att driva in vårdskulder för papperslösa, men de har alltså fått vård ändå i de flesta landsting, även sådan vård som i och för sig hade kunnat anstå. Men detta har man hållit tyst om utåt, för att inte locka hit falska flyktingar som kommer bara för att få gratis vård. Jag har inte påstått att man är en falsk flykting för att man har fått avslag på sin asylsökan, eller för att man kommit hit papperslös.

%d bloggare gillar detta: