Legitimiteten försvinner


Liksom arbetslöshetsförsäkringen blir värdet av sjukförsäkringen allt mer urholkat. Allt större grupper har idag en inkomst som innebär att man vid längre sjukskrivning får en lägre inkomsttäckning. Det innebär att var tredje sjukskriven inte får ut 80 % (egentligen lägre) av lönen som sjukpenning. Samma resultat fick Kommunal i en undersökning som man presenterade för en tid sedan. Anna Hedborg, som skrev Kommunals rapport säger …

Risken när man går från ett socialförsäkringssystem där alla har ett egenintresse av att det ska fungera solidariskt, till ett grundförsäkringssystem som vi är på väg mot, är att legitimiteten försvinner. Stora grupper får inte ut den ersättning de betalar för, utan hänvisas istället till privata försäkringslösningar och betalar så att säga två gånger.

Idag har vi en utveckling där allt större grupper betalar till system som ger allt sämre förmåner till dem själva. Risken (chansen – skulle kanske regeringen säga) är ju att viljan till att bidra till sådana försäkringssystem försvinner. Här har vi bakgrunden till de fackliga organisationernas (och socialdemokraternas) krav på att höja ersättningstaken i socialförsäkringarna. Här finns också en nöt för den parlamentariska socialförsäkringsutredningen att knäcka.

Länkar: SVT, SVT, dagens arena, SVT

Andra som skrivit: Olas tankar, Håkan Svärdman

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 26 juni, 2012, i Fackliga frågor, Politiska funderingar, Socialförsäkringsfrågor och märkt . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Legitimiteten försvinner.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: