Barnfattigdom – ett tidens tecken


Ekot rapporterar idag om hur läget förvärras – hur barnfattigdomen ökar i de kommuner som redan tidigare har haft en hög andel av fattiga barn. Statistiska Centralbyrån har tagit fram uppgifter på postnummernivå åt Ekot. I artikeln sägs att …

Ser man till alla landets alla kommuner sammantaget så är barnfattigdomen relativt oförändrad sedan 2005. Men risken för barnfattigdom har ökat i 187 kommuner och bara minskat i 101.

Det betyder att det blivit mycket bättre i de kommuner som redan hade lite barnfattigdom, och sämre i mer utsatta kommuner.

Tapio Salonen, professor i socialt arbete på Malmö högskola, menar att det finns flera förklaringar till denna utveckling. En är att inkomstklyftorna har ökat och att de som är ekonomiskt svaga har fått det sämre. Tapio säger vidare att …

Det handlar naturligtvis om att de ökade skillnaderna och att de invanda offentliga systemens förmåga att hjälpa och buffra och fungera som fattigdomsbekämpare har minskat över tid också.

Så drabbar den borgerliga regeringens politik. Det handlar inte om någon slump eller om otur. Det är fullt medveten politik som lett fram till dessa resultat.

Länkar: Ekot, Ekot, P4 Sörmland, dn.se, SVT, SVT, P4 Sörmland

Andra som skrivit: Mats Einarsson, Alliansfritt Sverige, Martin Moberg, Markus Mattila, Veronica Palm

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 26 juni, 2012, i Politiska funderingar och märkt , . Bokmärk permalänken. 4 kommentarer.

  1. Barn har alltid varit fattiga…eller känner du någon som fötts med inkomst och a-kassa..!? Benämningen ”barnfattigdom” …är ju rent löjlig…b a r n ä r f a t t i g a…dem blir försörjda av sina föräldrar / vårdnadshavare…så har det alltid varit..!

    Rätta benämningen borde vara nåt i stil med ”föräldrafattigdom” eller ”familjefattigdom” eller varför inte ”klass 3 fattigdom”…

  2. eller invandrarfattigdom, som är det korrekta begreppet.

  1. Ping: Fattigdomen som stänger dörrar | Katarina Nyberg Finn

  2. Ping: Moderaterna skyller barnfattigdomen på “andra”… « Röda Berget

%d bloggare gillar detta: