Det är reformer vi behöver


Isobel Hadley-Kamptz har skrivit ett kort inlägg på den socialdemokratiska programkommissionens blogg. Inlägget handlar om finanssektorns excesser och om hur den finansiella eliten går skadeslös genom krisen men där skattebetalarna står för notan. Hon förundras i sitt inlägg över hur socialdemokraterna nu knappt säger ett ord om finansbranschen. Isobel säger, bland annat, att …

En av socialdemokratins paradgrenar genom historien har varit att hitta och definiera en balans mellan olika samhällsintressen. Ja till marknadsekonomi, samtidigt som löntagarnas rättigheter respekteras och skyddas. Ja till frihet, genom välfärdsstaten. Oavsett vad man anser om resultatet har detta varit självklara utgångspunkter.

Det är därför förvånande att partiet i dag knappt ens verkar notera att balansskålarna helt tippat. Hanteringen av krisen i Europa har också helt byggt på att hålla bankerna skadeslösa samtidigt som skattebetalarna både får stå för deras festnota och konfrontera extrem åtstramning och medföljande oundviklig lågkonjunktur. Finanskapitalismen har blivit en egen värld, långt från de vanliga reglerna, samtidigt som den indirekt sätter ramarna för all annan ekonomisk och politisk verksamhet.

Det är inte utan att Isobel har en poäng i det hon säger ovan. Det heter ju att ”En hund som skäller bits inte”. Så medan Anders Borg skäller över bank- och finanssektor så borde socialdemokraterna börja arbeta fram en realistisk politik för att tämja finanssektorn och hålla den i stramare tyglar.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 23 juni, 2012, i Fackliga frågor, Programkommissionen, Socialdemokrati och märkt , . Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

 1. Other Opinion

  Vet inte om definitionen är tydlig. Bankerna måste hållas skadeslösa,
  men inte bankernas ägare. De skall förlora sitt aktiekapital. Problemet
  har varit att insatserna för aktieägarna varit små vilket gjort risken
  vid konkurs lite. Alltså låg stor risktagning i systemet.

 2. Leif Andersson

  Det enda rätta är att låta bankerna stå för sina egna risker. Endast insättningsgarantin ska finnas kvar för att garantera spararnas insatta medel men utöver det så ska bankerna inte få någon hjälp av staten. Den statliga bankgarantin har lett till extrem risktagning vilket vi nu ser med bostadsbubblan.

%d bloggare gillar detta: