Om EU-kommissionens övertramp


Olle Ludvigsson (S)-ledamot i Europaparlamentet (tidigare klubbordförande för Volvo verkstadsklubb i Göteborg) skriver idag på SvD Brännpunkt om fackliga rättigheter i skenet av den ekonomiska kris som EU-länderna är inne i. Olle skriver om den ovana som EU-kommissionen fått när det gäller de länder som hamnat i ekonomiska problem. Man har gett sig på att kräva regleringar som annars ska skötas av arbetsmarknadens parter. Han menar att denna ovana har förts vidare till kommissionens rådgivning till respektive medlemsnation. Olle ser ett antal problem med detta agerande:

  1. Det är oacceptabelt att kommissionen trotsar fundamentala fri- och rättigheter.
  2. Det är kontraproduktivt av kommissionen att försöka slå sönder fackliga organisationsstrukturer och mekanismer för dialog mellan parterna.
  3. Det är förödande att kommissionen så envetet försöker urholka tryggheten på nationella arbetsmarknader.

Olle är dock uppenbart nöjd med att Europaparlamentet sannolikt kommer att rösta för …

… skarpa skrivningar till försvar för fackliga fri- och rättigheter. I alla åtgärder gentemot enskilda euroländer som EU-kommissionen och rådet vidtar på basis av denna lagstiftning ska nationell lönebildning och nationella kollektivavtal respekteras. Inte ens i den mest närgångna kontrollprocessen – de makroekonomiska anpassningsprogram som Grekland, Irland och Portugal nu är inne i – ska det vara tillåtet att sätta parterna på den nationella arbetsmarknaden ur spel.

Olles inlägg pekar indirekt på betydelsen av vilka ombud EU-medborgarna utser till Europaparlamentet men även av vilka nationella regeringar som man väljer i de nationella valen. EU:s lagstiftning är en kombination av förhandlingar mellan regeringarnas representanter i Europeiska rådet samt av hur Europaparlamentet röstar i olika frågor. Det kan i sin tur leda till förhandlingar mellan kommissionen och representanter för parlamentet. Därför är det viktigt att rösta i såväl de nationella valen som i valet av nationella ledamöter till Europaparlamentet.

Det känns bra att det finns en person med fackliga erfarenheter bland de svenska ledamöterna i parlamentet.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 12 juni, 2012, i EU, Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Om EU-kommissionens övertramp.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: