Systemet för att övervaka arbetstagarnas rättigheter är i fara


Världsfacket” visar i en rapport att 76 personer mördades under 2011 för sitt fackliga engagemang. Vidare visar rapporten att fackligt aktiva förföljs, hotas, trakasseras och fängslas. Rapporten beskriver kränkningar av ILO:s konventioner 87 och 98 om förenings- och förhandlingsrätten.

Tidningen Arbetet rapporterar idag att företrädarna för arbetsgivarna under ILO:s årliga möte som just nu pågår i Genève blockerar behandlingen av kränkningar av ILO:s konventioner. Keth Tapper (representant för LO), som sitter i den kommitté som behandlar anmälningar om brott mot ILO-konventionerna, säger …

För första gången i ILO:s historia är det tvärstopp i det rättsliga systemet.

Enligt artikeln brukar denna kommitté behandla fall av fackliga kränkningar. Detta kan resultera i uttalanden mot de länder där arbetstagarnas rättigheter inte respekteras.

Arbetsgivarnas blockering av att hantera brott mot fackliga rättigheter grundas tydligen i en tolkning av ILO-konvention nummer 87. Rättspraxis och en oberoende panel av experter tolkar bestämmelserna som att konventionen innebär ett skydd för strejkrätten. Arbetsgivarna hävdar det motsatta och agerar tydligen på detta sätt för att pressa fram en förändring av tolkningen.

Det synes mig som ett väl cyniskt spel. På detta sätt accepterar arbetsgivarna indirekt att arbetstagares rättigheter kränks. Jag antar att Svenskt Näringsliv deltar i detta spel genom sin representant på plats. Är det så att man inte delar sina kollegors agerande vore det ju ett anständighetskrav att man offentligt deklarerar sin inställning i denna inför svenska media och representanter.

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 8 juni, 2012, in Fackliga frågor and tagged , , . Bookmark the permalink. 1 kommentar.

%d bloggare gillar detta: