Om en SKATTECHOCK


Eskilstuna-Kuriren skriver idag på sin hemsida att riksdagsledamoten (M) Lotta Finstorp har kommit fram till att en slopad reduktion av ”arbetsgivaravgiften” för att anställa unga skulle innebära en ”stor ekonomisk smäll”. Enligt Lottas uppgifter skulle detta kosta Eskilstuna kommun 23,5 miljoner kronor.

Å andra sidan kan man ju hävda att den borgerliga regeringspolitiken har kostat Eskilstuna kommun betydligt mer pengar. Eftersom ungdomar har svårare att kvalificera sig till ersättning från arbetslöshetsförsäkringen, genom att fler snabbare blir utförsäkrade ur samma försäkring, genom att många människor snabbare har blivit utförsäkrade ur sjukförsäkringen … På detta sätt har staten överlåtit till Sveriges kommuner att svara för försörjningen av allt fler människor genom försörjningsstöd. Sedan kan man ju hävda att den där rabatten har haft en högst tvivelaktig effekt på ungdomars arbetslöshet.

Genom att i stället använda pengarna till utbildningar, med flera aktiva åtgärder, i stället för en rabatt till arbetsgivare kanske kommunen kan få lägre kokstnader för försörjningsstöd då fler kommer i arbete. Lotta Finstorps drapa känns mest desperat och uddlöst.

Annonser

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 6 juni, 2012, i Arbetsmarknadspolitik och märkt , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

  1. Några nya jobb har det kanske blivit, men de pengar som ha förlorats genom skattereduktionen hade kunnat användas till åtgärder som kunna leda till att fler hade fått jobb. Ett initiativ som jag tycker att Eskilstuna och andra kommuner borde kopiera kan du läsa om här: http://www.telge.se/TelgeTillvaxt/Sa-har-fungerar-Telge-Tillvaxt/

    Det är också värt att uppmärksamma att försämringarna av sjukförsäkring och a-kassa har medfört högre utgifter för kommunerna för försörjningsstöd och att detta slår olika hårt mellan olika kommuner, så att kommuner med hög arbetslöshet i regionen nu har en kommunal utdebitering på över 34 kr. Vilket gör det mycket svårt att locka till sig både företag och kvalificerad arbetskraft, samtidigt som storstadproblemen i Stockholm, Göteborg och Malmö bara värre.

    De regionala obalanser blir bara värre, och Centern åtnjuter praktiskt taget inget förtroende alls hos landsbygdsbefolkningen. I flera landsbygdsvalkretsar var det – i förhållande till partiernas storlek – en stor överströmning av väljare från C till SD, som utan missnöjesväljarna knappast hade funnits i riksdagen idag.

    Mina förslag om en obligatorisk a-kassa för alla ofrivilligt arbetslösa (se kommentar till föregående inlägg) utgår från att kommunernas försörjningsstöd ska vara en komplettering till andra trygghetssystem, och inte den huvudsakliga försörjningskällan för någon.

    HUR en sådan, obligatorisk a-kassa, ska vara inrättad kan vi ha delade meningar om. Och det är möjligt att det bästa förslaget i den vägen ännu inte har sett dagens ljus.

%d bloggare gillar detta: