Om att sprida myter


dagens arena publicerade i onsdags en liten men ändå viktig artikel skriven av Johanna Palmström. Den berör frågan att skapa politisk aktivitet på grundval av myter eller annars grunda uppfattningar. Artikeln framhåller särskilt det cyniska i att sprida myter om ensamkommande flyktingbarn. Det finns, som det visat sig, ogrundade uppgifter om att ensamkommande flyktingbarn i hög grad skickas till Sverige i förväg för att övrig familj ska kunna komma hit efter. Ekot har granskat detta och har kunnat vederlägga sådana uppgifter.

Det är lätt att skriva under på Johannas avslutning …

Genom att slå hål på myter undviker vi att konstruerade problem tar över viktiga diskussioner. Dessutom är det en av vägarna för att hindra att oro, förenklingar och rädsla för det främmande blir felaktiga utgångspunkter för hur vi formulerar politiska förslag.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 1 juni, 2012, i Politiska funderingar och märkt , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

  1. Enligt Migrationsverket är det 25 procent som fått hit anhöriga plus att stora grupper inte är medräknade i underlaget vilket ytterligare förändrar siffrorna. Så beteckningen ankarbarn verkar vara en fullt rimlig beteckning.

    http://meritwager.wordpress.com/2012/05/28/en-migga-med-statistik-gar-det-att-bevisa-att-den-som-star-med-ena-foten-i-en-frys-och-den-andra-pa-en-het-spisplatta-i-genomsnitt-har-det-ganska-behagligt/

%d bloggare gillar detta: