Vi är bra på det vi gör!


Tidningen Fokus har publicerat en intressant artikel om varför IF Metall håller på att ta över. Artikeln fokuserar kring Ernst Blomberg, förbundsordförande för Metall från mitten av 1890-talet. Artikeln berättar att från och med då Ernst blev ordförande …

… skulle det råda ordning och reda. För Blomberg handlade det om makt. Strategin han drog upp, som sedan dess har löpt som en röd tråd genom metallfackets historia, går att sammanfatta i en kort devis: man måste alltid vara beredd att sätta makt bakom orden.

Bara hota om strejk om man är beredd att strejka. Aldrig inleda en strid som man inte har utsikt att vinna.

I de fackliga förbundens historia tvistade man om huruvida man skulle ha en låg facklig avgift för att locka fler att bli medlem. Under Ernst Blomberg valde Metall att höja avgiften för att kunna bygga upp strejkfonder och sin organisation. Med den taktiken kunde man välja sina strider och med större säkerhet driva konflikten till ett lyckat resultat. Metall byggde upp strejkfonder för att de strejkande skulle kunna ha understöd och därmed vara mer uthålliga i den fackliga kampen. På så sätt blev höjda fackliga avgifter och en bättre ordning i organisationen ett framgångsvapen. Hade Metall haft större inflytande över det tidiga LO hade det kanske aldrig blivit någon storstrejk 1909.

Arvet från Ernst Blomberg är levande inom förbundet även om de flesta medlemmar och förtroendevalda förmodligen inte vet vem han är. IF Metall behöver inte vara det förbund som skriker mest. Förbundet tvekar heller inte att gå egna vägar om man bedömer att detta är i grunden positivt för de fackliga medlemmarna.

Det är ett betydelsefullt arv vi har att hedra. Det betyder inte att man ska vara enbart tillbakablickande och hylla forna tiders framgångar. Det gäller att hitta vägar framåt i den komplicerade framtid vi står inför. Det är det bästa sättet att hedra de principer som grundlades inom förbundet vid Ernst Blombergs tid.

”It’s a long way to the top …”

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 28 maj, 2012, i Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Vi är bra på det vi gör!.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: