Kålles utmaningar


Som väntat valde LO-kongressen Karl-Petter Thorwaldsson enhälligt till ny ordförande för LO. Jag följde valet via LO:s webbsändning när jag utförde ideellt arbete. Det jag såg, men knappt hörde, var en hur en kongress inte kunde vänta på att valet skulle genomföras formellt. Efter det formella valet togs ”Kålle” emot med stormande applåder av församlingen. Något generad bad han kongressen att stilla sig. Härefter höll han ett kortare tacktal där han, bland annat, beklagade att hans föräldrar inte kunde vara med vid detta tillfälle. Litet senare omtalade han de tre prioriteringar han ser för LO:s fortsatta arbete:

  1. Kampen mot massarbetslösheten,
  2. LO ska slåss för en fortsatt generell välfärd som omfattar alla, samt kanske viktigast
  3. Hejda medlemstappet.

Den första utmaningen blir dock att samla LO-förbunden för en gemensam lönebildningspolitik. Redan i höst startar ju avtalsrörelsen igen. Kålle säger till dagens arena att …

När jag pratar med förbunden känner jag att det finns en positiv vilja till samtal. Kvinnor tjänar i dag bara 73 procent av vad män tjänar. Det är klart att det inte är något vi som förbund kan acceptera. Jag kommer göra allt jag kan för att vi ska gå före och minska skillnaderna mellan män och kvinnors löner.

Det är inga små utmaningar som han har satt upp för sig själv och LO. Men de är trots allt alldeles nödvändiga att ta tag i. Ska LO bli en röst som andra lyssnar till måste organisationsgraden bli bättre och förmågan att presentera goda idéer bli bättre. Det kräver ett långsiktigt utvecklings- och helt vanligt slitsamt fackligt arbete.

Lycka till Kålle!

Länkar: Arbetet, da.se, Arbetet, Arbetet, Folket, di.se, di.se, Ekot, SvD, dn.se, di.se, SvD, dagens arena, dn.se

Andra som skrivit: Martin Moberg, Johan Westerholm, Tokmoderaten, Leine Johansson, Kulturbloggen, Kulturbloggen, Peter Högberg

Industribloggare: Dan Oskarsson, Eli Abadji, Leine Johansson

Annonser

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 26 maj, 2012, i Fackliga frågor och märkt , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Kålles utmaningar.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: