Fredrik Reinfeldt vill inte höja a-kassans ersättningstak


Den borgerliga regeringen med Fredrik Reinfeldt i spetsen ser ingen anledning att höja värdet av den ersättning som en ofrivilligt arbetslös kan få från arbetslöshetsförsäkringen. I teorin ska ersättningen som en arbetslös kan få motsvara 80 % av den tidigare lönen. I praktiken är den genomsnittliga ersättningen 55 %. Regeringen har valt att använda sig av två metoder för att motivera fler att arbeta:

  1. En morot genom att sänka skatten för de som arbetar, och
  2. En piska genom försämrade förmåner för arbetslösa, sjuka och andra som inte arbetar.

Fredrik menar att det är upp till de fackliga organisationerna att ordna bättre förmåner för sina medlemmar. Ett stort antal fackliga organisationer har också ordnat ”inkomstförsäkringar” för sina medlemmar. Problemet är ju nu bara det att för de grupper där risken är störst för arbetslöshet är sådana försäkringar väldigt dyra vilket gör att man väljer bort sådant. Statsministern ser inget som helst problem med det …

Det är väl en poäng att där arbetslöshetsrisken är större måste man ta större hänsyn till risken och vara mer aktsam om att inte driva på så att arbetslösheten stiger på olika sätt.

Han menar, med andra ord, att de branscher där arbetslösheten är högre bara har sig själva att skylla. De har nämligen beviljat sig själva för höga löner. Sådan är teorin bakom den borgerliga regeringens reformering av arbetslöshetsförsäkringen. Ökad arbetslöshet i en bransch beror på att arbetstagarna har tvingat fram för höga löneökningar.

Karin Pettersson skriver bra i dagens Aftonbladet:

Fredrik Reinfeldt måste nu bestämma sig. Antingen fortsätter han med vulgärargumentationen att kalla satsningar på a-kassan för ”bidragslinje”. Eller så kliver han ur hörnet han målat in sig i och erkänner att Tottos reformer gick för långt, slog för hårt och blev en ­fattigdomsfälla. Samt sätter i gång med arbetet att ta fram en arbetslöshetsförsäkring som stärker arbetslinjen. På riktigt.

Länkar: Ekot, Aftonbladet

Andra som skrivit: Löntagarbloggen, Markus Mattila, Stardust

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 25 maj, 2012, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor och märkt , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Fredrik Reinfeldt vill inte höja a-kassans ersättningstak.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: