Den nya LO-ledningen


Jag har varit bortrest ett par dagar och har därför haft begränsat med tid att hålla igång min blogg. Det är också därför jag först nu kommenterar valberedningens förslag till ny LO-ledning.

Sedan tidigare är det ju känt att man nått en överenskommelse gällande ordförande  och förste vice ordförande. För min del känns det bra att Karl-Petter Thorwaldsson föreslås som LO:s kommande ordförande. Det är ett namn, en person, som genom sitt ordförandeskap för ABF gjort sig känd inom stora grupper av arbetarrörelsen. Han har genom uppdraget för ABF lärt sig att leda en federativ organisation.

Tobias Baudin, som har sitt fackliga bakgrund från tiden i Kommunal blir ju förste vice ordförande. Jag känner honom inte närmare men hoppas förstås att få möta honom i kommande LO-sammanhang. Slutligen föreslår valberedningen Ingela Edlund (Seko) som andre vice ordförande och Torbjörn Johansson (Byggnads) som avtalssekreterare. Jag känner heller inte de två sist nämnda personerna och kommer säkert att få bilda mig en uppfattning om dem framöver.

Förslaget synes vara en kompromiss mellan förbunden. Jag kan sakna att ingen av de föreslagna kommer från någon av de privata servicebranscherna. Det är där den fackliga frontlinjen står idag inom LO:s verksamhetsområden. Här finns många unga, kvinnor och människor som nyligen kommit till Sverige. Här finns de korta arbetstiderna, de osäkra anställningarna och de låga lönerna. Det känns även fattigt att valberedningen inte kunnat presentera en betydligt mer jämställd LO-ledning. Ska man nu tillstyrka Kommunals motion om att utöka LO-ledningen hade det ju varit smakfullt att få se en LO-ledning med två män och två kvinnor.

På lördag sker valen. Det är bara att avvakta vad kongressen säger och om man följer valberedningens förslag (vilket ju är det troliga).

Länkar: ArbetetArbetetArbetetArbetetArbetet, ka.se, SvD, dagens arena, dn.se, SvD, dagens arena, aftonbladet

Andra som skrivit: Liv Beckström

Industribloggare: Leine Johansson, Kaj Raving, Carola Andersson, Dan Oskarsson, Leine Johansson, Dan Oskarsson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 23 maj, 2012, i Fackliga frågor och märkt , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Den nya LO-ledningen.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: