Om att lämna den svenska modellen


En gång i tiden var den svenska arbetslöshetsförsäkringen bland de bästa i världen. En aktuell rapport från den parlamentariska socialförsäkringsutredningen visar att detta har förändrats. Man visar att ersättningsnivån i försäkringen ligger under den genomsnittliga OECD-nivån.

En viktig anledning till att värdet av den svenska arbetslöshetsförsäkringen har urholkats är att ersättningstaket inte har justerats med kostnadsutvecklingen. Det är endast 12 % av de arbetslösa som har en ersättningsnivå som arbetslös som motsvarar 80 %. Den genomsnittliga ersättningen ligger på 55 % av den gamla lönen. Till detta kommer att allt fler arbetslösa (39 % av dem mellan 20-64 års ålder) inte har rätt till vare sig ersättning från a-kassa eller aktivitetsstöd. De har att vända sig till kommunen för att ansöka om försörjningsstöd.

Joakim Palme, som är den som författat rapporten, säger …

Det har blivit sämre sociala rättigheter rakt över. Det är anmärkningsvärt att Sverige är det land som rört sig mest under de senaste fem åren när det gäller socialförsäkringarna.

Denna utveckling har ju inte skett av en slump eller som en omedveten effekt av annan politik. Det har ju varit en tydlig effekt och viljeinriktning som inneburit denna utveckling.

Länkar: SvD, SvD, SvD, dagens arena, Ekot, dn.se, SvD Brännpunkt, di.se, da.se, Arbetet

Andra som skrivit: Olas tankar, Martin Moberg, Peter Andersson, Alliansfritt Sverige, Alliansfritt Sverige, Kjell Rautio, Löntagarbloggen

Industribloggare: Leine Johansson

Publicerat på 21 maj, 2012, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor och märkt , . Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

  1. Det behövs bara att Löfven och Åkesson kommer överens i en omröstning så blir det regimskifte!

  1. Ping: Vi måste skriva om berättelsen om Sverige « Jakten på berättelsen

%d bloggare gillar detta: