Lönerna ökar i Kina


Jag ber att få rekommendera en intressant krönika i SvD Näringsliv skriven av Jonas Fröberg. Den låter berätta att lönerna stiger snabbt i Kina.

USA:s statistikbyrå för arbetskraftsstatistik (United States bureau of labor statistics, BLS) har beräknat att lönerna för tillverkningssektorn i Kina i medeltal ökat runt 100 procent mellan 2002 och 2008 – från drygt 4 till nära 9 yuan per timme, vilket är lika mycket i svenska kronor.

Detta har nu inte skett av en slump. Det är en medveten politik för att kliva högre upp i näringskedjan. Man vill, som det sägs i krönikan, komma upp ur ”låglöneträsket”. Det som nu sker är att produktion börjar flyttas tillbaka till Sverige. Det kan motiveras och räknas hem med ökad automation och bättre skötsel av maskinpark. Samtidigt flyttas produktion till andra länder än Kina.

Men, eftersom Kina är en växande marknad kommer västeuropeiska företag fortsätta att vilja vara där. Och Kina välkomnar företagen, om de samtidigt delar med sig av sina teknologiska kunskaper till inhemska företag.

Sverige har länge klarat sig på att vi har haft avancerad forskning och utveckling av våra produkter kvar i Sverige. Men, som Jonas ställer frågan i krönikan, …

Tänk om vi står där om tio år, med huvudkontoren och forskningen i Kina, tillverkningen i Bangladesh och… ja ta en halv minut och fundera på vad det innebär. För Sverige.

Den borgerliga regeringen synes hellre satsa på en större löglönesektor som den huvudsakliga metoden att främja jobbutveckling i Sverige. Frågan man kan ställa sig är om vi verkligen har råd med en sådan utveckling.

Andra som skrivit: Peter Johansson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 13 maj, 2012, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor, Socialdemokrati och märkt , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

  1. miguelgabard

    Och svaret på den frågan är naturligtvis nej. Efterfrågan på arbetsplatser skapas inte via låglönesatsningar som regeringen tycks vara så förtrogna med. Företagen anställer inte folk om de inte behöver det oavsett om det är låga eller höga löner. Det är arbetstillfällen som ska skapas för att få fart på ekonomin och inte låglönesektorer. Kina satsar på att komma upp i välfärdsstatistiken medan Sverige är på väg ner i samma skala. Jag ser en stor paradox i att det verkar vara lättare att föra ett drygt 9 miljoners land mot sämre tider än ett drygt miljards land mot bättre tider! http://www.gabard.se/?p=110

%d bloggare gillar detta: