Nystartsjobb = rea på arbetskraft?


Enligt ett nyhetsinslag av Ekot kan anställningar via aktiviteten ”Nystartsjobb” bli rena klippet för arbetsgivare. Ekot har pratat med ”Sami” som efter en längre tids arbetslöshet fått ett arbete inom denna arbetsmarknadsåtgärd. Han arbetar som ingenjör (utgår jag ifrån eftersom det inte uttryckligen sägs i inslaget). För arbetet får han en månadslön om 17.000 kr. Enligt Sveriges Ingenjörer borde en avtalsenlig lön för detta arbete vara 38.000 kr.

När det gäller denna typ av arbetsmarknadsåtgärd har inte Arbetsförmedlingen någon skyldighet att kontakta aktuell facklig organisation för att kolla om lönen är rimlig. Man ska dock tillförsäkra sig om att den lön som nystartsjobbaren får ligger på kollektivavtalsnivå. Av Ekot förstår man att detta inte har gjorts i detta fall.

Det har ju tidigare framkommit att Arbetsförmedlingen inte alltid alltid försäkrar sig om att arbetstagare som anställs med samhällsstöd får korrekt lön. Då såg man snabbt till att Riksdagens utredningstjänst skulle utreda hur Arbetsförmedlingen sköter sitt uppdrag i det avseendet.

Det vore kanske lämpligt att komplettera det uppdraget med att granska hur myndigheten hanterar nystartsjobben?

Länkar: Ekot, Ekot

Andra som skrivit: Claes Krantz, Leine Johansson

Annonser

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 6 maj, 2012, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor och märkt , . Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

 1. Hej Göran!

  När det gäller Nystartsjobb har arbetsgivaren en skyldighet att ge en lön i nivå med gällande kollektivavtal i branschen. Arbetsgivaren intygar till Arbetsförmedlingen att den anställde kommer att få lön enligt kollektivavtal, eller lön som är likvärdig med lön enligt kollektivavtal i branschen. (8 § förordning (2006:1481) om stöd för nystartsjobb)

  Då det handlar om en vanlig anställning förhandlar arbetstagaren själv om sin lön med arbetsgivaren. Lönenivåer varierar beroende på geografi och kompetenser hos den sökande och sätts oftast individuellt. Arbetsförmedlingen har ingen anledning att misstro den överenskommelse som träffas mellan arbetstagaren och arbetsgivaren eller det intyg som arbetsgivaren lämnat om att de åtar sig att tillhandahålla lön enligt kollektivavtal.

  Skulle Arbetsförmedlingen få kännedom om att villkoren för stödet inte efterlevs ska Arbetsförmedlingen göra en omprövning av beslutet och arbetsgivaren kan då bli krävd på återbetalning av stödet samt att polisanmälan kan komma att göras.

  Som arbetstagare har man alltid ett långt gående ansvar att själv kontrollera förutsättningarna för lön, arbetstider, längden på anställningen, uppsägningstider mm innan anställningsavtal skrivs under.

  Med vänlig hälsning
  Magnus, arbetsförmedlare

 1. Ping: Hur kan det glappa så på arbetsmarknaden? « Parkstugan

%d bloggare gillar detta: