En bitter kalk på första maj


Första maj i Eskilstuna brukar vara en ganska odramatisk dag. Trots att staden har två demonstrationståg genomförs firandet utan sura miner och ganska kollegialt. Årets första maj blev dock annorlunda. Svenskarnas parti sökte och fick demonstrationstillstånd. Jag vet inte vilket deras syfte med att demonstrera var eller varför de valde just att kraftsamla i Eskilstuna för en demonstration.

Oavsett vilket fick detta vissa element (som jag antar anser sig stå till vänster om socialdemokraterna) att kraftsamla och uppmuntra till motdemonstration och att hindra demonstrationståget. Jag vet inte vem som kastade den första stenen, flaskan eller slog det första slaget. Det blev dock bråk mellan de två grupperna vilket, framför allt, drabbade det omgivande samhället.

Jag misstänker att Svenskarnas parti kommer att vara ganska nöjda med dagen. De kommer att kunna tala om att de i demokratisk ordning ansökte om och beviljades demonstrationstillstånd. De förhindrades att slutföra sin demonstration efter att bråket kommit igång. De kan därmed med visst fog hävda att de förhindrades att genomföra en demokratisk rättighet. Det var säkert detta de ville uppnå. På det sättet ”vann” de dagen och de vänsteraktiva förlorade (fast de förmodligen anser det motsatta).

Nu för samhället städa upp, vårda skadade, ersätta materiella och andra skador och i övrigt försvara demokratin och allas rätt till att uttrycka sin mening inom de gränser som svensk lagstiftning ger. Jimmy Jansson, KS-ordförande (S) i Eskilstuna säger på sin Facebooksida:

Blir förbannad! Demonstrationsrätten ska värnas. Alla har rätt att göra sin röst hörd. Men det ger ingen rätt att fysiskt förstöra vår stad. Ingen! Låt Nazisterna gå sitt tåg. Folk fattar att deras värderingar är förkastliga. Ignorera dem bara. Ställ er med ryggarna mot. Vad som helst utom våld och provokation. Ge dem inte den uppmärksamhet de söker. De organisationer som säger sig bekämpa nazisterna verkar värna medlen mer än målet. Våld, provokation och förstörelse kommer före demokratiska grundvärderingar? Och nazisterna tvekar inte heller våld. Det vet vi.

Ingen, inte nazister eller heller dess motståndare ska känna sig välkomna i vår stad när dess närvaro leder till skadegörelse och otrygghet. Att människor likt ”legoknektar” för båda sidor reser till vår stad och använder den som slagfält accepterar jag inte! Och de få Eskilstunabor som deltar. Skäms! Ni är inte välkomna!

Jag hoppas vi alla kan enas om det?

Så mycket bättre går det inte att sägas!

Länkar: dn.se, E-K, Rapport, SVT Sörmland, E-KE-K, Rapport, E-K, Folket, E-KE-KE-KE-KE-K, Expo, E-K, E-K

Andra som skrivit: Ann-Sofie Wågström

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 1 maj, 2012, in Politiska funderingar and tagged , , . Bookmark the permalink. 2 kommentarer.

 1. Precis, om bara våldsverkarna i vänstern låtit bli att förstöra och kasta sten på allt och alla (höll på att bli träffad själv när jag bara skyndade förbi med barnvagnen) så hade det inte blivit så mycket uppmärksamhet. Eller är de rädda för att bemöta Svenskarnas partis argument och måste ta till våld?

  Hur många har tex uppmärksammats på att Svenskarnas parti även höll en demonstration i Arboga: http://www.realisten.se/2012/05/01/svenskarnas-parti-demonstrerar-i-arboga/

  Vad kan man dra för lärdom av det? Snälla vänster: TÄNK!!

  PS. Och vad var det för vidriga slagord vänstern hade?? ” Jalla, jalla! Vi vill se Sverige falla!”. Snacka om att de är stolta över att vilja förstöra Sverige. DS.

  • Göran Johansson

   Ja, jag hörde att ni passade på att göra en liten rast i Arboga. Enligt vad jag hörde var det väl ganska sparsmakat folk på det torg ni stod. Huruvida ni hade demonstrationstillstånd för det vet jag förstås inte. Men det var väl bra att det inte blev något våld.

%d bloggare gillar detta: