Det blir en spännande tid!


Ingvar Carlsson är en person som jag hyser stor respekt för. Han tillträdde som partiordförande för Socialdemokraterna och statsminister efter mordet på Olof Palme. Det är en person med en tillbakadragen ledarstil. Det var tydligt att under hans tid som statsminister det var ansvariga ministrar som ensamma höll presskonferensen. Ingvar Carlsson är en person utan större behov av självförhävdelse (åtminstone som jag tolkar honom).

Det är samtidigt en person som brinner för de socialdemokratiska idéerna. Han tvekar inte att tala inför människor och inspirera dem med hans eget exempel. Då han är sparsam med stora gester och vidlyftiga uttalanden hörs han desto bättre när han (i brist på bättre ord) ryter till.

Svenska Dagbladet har intervjuat en, som de uttrycker det, Ingvar Carlsson fylld av revanschbegär. Han ges möjlighet att tala om det som hans hjärta är fullt utav, som, att …

Sammanbrottet för marknadsliberalismen de senaste åren har visat att det behövs politiska motvikter, det som Erlander kallade det starka samhället. Det sorgliga är att sådana tankar inte togs på allvar tidigare. Jag presenterade en rapport om ”Global Governance” där vi hade förslag om skatt på finansiella transaktioner, en så kallad Tobinskatt, och om ett ekonomiskt säkerhetsråd i FN. Det möttes med överseende leenden. Marknaden skulle klara det här. Ju mer man kunde tränga tillbaka politiken desto bättre skulle det vara. Nu har vi sett de förödande konsekvenserna och nu måste man skapa motvikter, regleringar och kontroller på nationell, europeisk och global nivå. Vi tappade 15–20 år därför att nyliberalismen hade sådant genomslag. Nu får vi en spännande debatt när den trängs tillbaka.

Ingvar verkar se fram emot den kommande valrörelsen 2014. Jag hoppas att få se honom som aktiv i den och att den leder fram till att vi får en annan regering än dagens.

Länkar: SvD, Rapport, di.se, di.se, SvD, dn.se, Ekot

Andra som skrivit: Olas tankar, Olas tankar, Peter Johansson

Industribloggare: Kaj Raving, Leine Johansson, Dan Oskarsson

Publicerat på 30 april, 2012, i Politiska funderingar, Socialdemokrati och märkt . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Det blir en spännande tid!.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: