Om att sänka moms men ej sociala avgifter


Miljöpartiet har presenterat sin budgetmotion. Fokus ligger på åtgärder för att minska arbetslösheten. Därför föreslår man ett antal riktade åtgärder för att komma åt arbetslösheten bland unga. Dessa åtgärder finansierar man genom att ta bort den generella rabatten på de sociala avgifterna för arbetsgivare som har anställt ungdomar upp till 25 års ålder. I stället vill man ge en rabatt till arbetsgivare som verkligen har en anställt en ung person. Det är möjligen en förbättring även om jag inte förstår hur detta ska administreras.

Samtidigt vill partiet behålla den sänkta restaurangmomsen med tillägg av halverad moms för ”reparationstjänster”. Man vill tydligen stimulera fram ett grönare samhälle genom att svänga om Sverige till ett tydligare tjänstesamhälle. De verkar tydligen inse att man inte kommer att skapa särskilt många arbetstillfällen med denna dyra och ineffektiva (min åsikt) åtgärd. Man kommer väl, framför allt, skapa större vinstmarginaler för de mindre arbetsgivarna och möjligen omfördela arbetstillfällen från andra av staten mindre gynnade branscher.

Länkar: Arbetet, di.se, Ekot, di.se

Andra som skrivit: Martin Moberg

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 26 april, 2012, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

 1. Fattas det inte ett INTE i denna mening, som du har skrivit: ”De verkar tydligen inse att man inte kommer att skapa särskilt många arbetstillfällen med denna dyra och ineffektiva (min åsikt) åtgärd.”?

  Jag förmodar att du menar: ”De verkar tydligen INTE inse att man inte kommer att skapa särskilt många arbetstillfällen med denna dyra och ineffektiva (min åsikt) åtgärd.”

  Om det är vad du menar, håller jag med dig. Mp vill i princip ersätta produktion med konsumtion. Det håller förstås inte. Men från deras utgångspunkter har mp rätt: Det borde vara en tankeställare för socialdemokrater, som har springer på energiseminarier, som anordnas av mp, för att lära sig mp-mogulerna.

  Mp vill driva den elintensiva industrin ut ur landet och göra Sverige till ett ”tjänstesamhälle”, där vi putsar varandras skor och reparerar varandras cyklar. Men kommer tjänandet verkligen att bli ömsesidigt?

  Från att ha slagits för att bevara varenda träd, som har hotats av avverkning på grund av motorvägsbyggen, har mp blivit ett rent naturfientligt parti, som även är berett att offra sällsynta fågelarter för att göda profitörerna på utbyggnaden av vindkraften. Förr kedjade man fast sig vid träden för att hindra avverkning, eftersom sällsynta fåglar byggde bon i träden.

  För att göra den olönsamma vindkraften lite mindre olönsam vill mp ha kraftiga prishöjningar på energi. Genom skattepolltiken vill man öka priset på energi och minska priset på arbetskraft. Det handlar om så stora prismanipulatoner, så att sambandet mellan pris och produktonskostnad kan gå förlorat och vi får en DDR-ekonomi.

  Somliga på vänsterkanten vill samarbeta med mp, och t.o,m. ha med mp i regeringen, i tron att det gynnar ”socialismen”. Men de har förstås rätt i att mp-politik är oförenlig med marknadsekonomi. När man inte kan saluföra sin egen politik (dogmatisk socialism) på annat sätt, försöker man ta hjälp av mp att saluföra den med miljöargumentet.

  Andra har påstått att mp är en språngbräda till alliansen, och samarbete med mp är att bryta blockpolitiken. Fullständigt verklighetsfrämmande. Medan mp uppfattas som ett borgerligt parti av vänstern, uppfattas mp av åtskilliga borgerliga väljare som ett extremt vänsterparti, ”gröna khmerarna”, som vill tillbaka till medeltida produktionsmetoder.

  Men mp har förstås rätt i att konsekvenserna av partiets energipolitik måste bli en ny underklass av tjänare och tjänarinnor, som passar upp.

  Någonstans i världen måste dock den elintensiva industrin ligga. Och varför inte i norra Sverige, där det är nära till vattenkraftverken? Så blir vi inte beroende av vare sig kärnkraften eller vindkriaften för att hålla igång denna industriproduktion. Kärnkraften kommer då att behövas för att tillgodose vanliga elkunder i södra Sverige med billig elenergi.

  Ska den kärnkraften ersättas med vindkraft, måste lagringsproblemet för vindkraftelen lösas, lösningar finns (se inlägg på min blogg) , men då blir elen dyrare, speciellt för vanliga elkunder, speciellt i södra Sverige.

  Med mp-politik kommer den elintensiva industrin inte att försvinna från jordens yta. Den kommer att flytta till länder som bygger nya kärnkraftverk. Sverige blir ett uland, men kärnkraftberoendet globalt minskar inte. Ryssland utvecklar ny kärnkraft för att öka exporten av fossilbränslen till Västeuropa.

  http://larsflemstroms.blogg.se/2012/april/utkast-april-6-2012.html

  .

%d bloggare gillar detta: