En satsning på utbildning


Idag presenterade Socialdemokraterna sitt alternativ och förslag för att hjälpa ungdomar som behöver relevant utbildning för att öka deras chanser till arbete. Man kallar satsningen för ”ungdomskontrakt”. Det ska vara en typ av individuell överenskommelse med både rättigheter och eget ansvar. Förslaget bygger på insikten om att det är ungdomar som saknar fullständiga avgångsbetyg från gymnasiet som har svårast att finna arbete. Förslaget ligger i linje med vad både Magdalena Andersson och Stefan Löfven tidigare sagt. Vad som behövs för att hjälpa ungdomar till arbete är utbildning. Det är en tes som jag hävdat i mina inlägg.

Insatsen ska finansieras genom en avveckling av systemet med rabatterade sociala avgifter till arbetsgivare som anställer ungdomar upp till 25 års ålder. Rabatten verkar ha haft minimal påverkan på ungdomars arbetslöshet. Statsministern uttryckte själv stor tveksamhet till detta när han den 4 april uttalade …

Jag tror helt enkelt inte på den här idén med att sänka löner. I så fall så borde vi redan ha sett detta eftersom vi kraftigt har sänkt kostnaderna.

Det känns riktigt att genomföra en målinriktad satsning på att stimulera ungdomar till att komplettera sina gymnasiebetyg och därmed öka deras chanser för ett arbete.

Länkar: Arbetet, Rapport, Arbetet, di.se, dagens arena, SvD, dn.se, Ekot, etc.se, Aftonbladet, dn.se, Lärarnas Nyheter, SvD

Andra som skrivit: Charlie Levin, Martin Moberg, Peter Johansson, Martin Moberg, Thomas Böhlmark, Tokmoderaten, Kent Persson, Leine Johansson, Johan Westerholm, Peter Johansson

Industribloggare: Dan Oskarsson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 25 april, 2012, i Arbetsmarknadspolitik, Politiska funderingar och märkt , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

%d bloggare gillar detta: