Som man ropar i skogen får man svar


Arbetsgivarorganisationen för svensk besöksnäring Visita meddelar glädjestrålande att den sänkta restaurangmomsen minsann har haft effekt! Enligt organisation har en mångfald arbetstillfällen skapats genom denna gudagåva. De bygger sin uppfattning på att antalet platsannonser hos Arbetsförmedlingen ökat med 20,8 %. Vidare är de, uppenbart, stolta över att meddela att priserna har sjunkit med 2,3 % vilket, enligt dem, motsvarar 40 % av ett fullt genomslag på priserna.

Man ska väl inte låta sig förvånas över denna branschorganisations snabba utlåtande över momssänkningens förment goda effekter. De har ju argumenterat för denna åtgärd ett tag. Oskar Nordström Skans, IFAU, som är den som på regeringens uppdrag ska utvärdera reformen vill avvakta med tvärsäkra omdömen. Han säger

Fler platsannonser kan absolut vara en indikation på en ökad efterfrågan på arbetskraft. Men hur många jobb det sedan blir får vi vänta med att svara på.

Han påpekar i sin utsaga att priserna inte har sjunkit särskilt mycket. Den borgerliga regeringen framhöll just prissänkningar som en viktig faktor som borde innebära ökad efterfrågan av restaurangtjänster (och därmed fler arbetstillfällen). Han säger

Prisgenomslaget har varit ganska blygsamt. Om momssänkningen fått fullt genomslag på priserna så hade de sänkts med 10,4 procent. Så i det sammanhanget är det hittills relativt lite som gått till konsumenterna. Därför är det förvånande om det skulle vara så att man fått en så stor sysselsättningseffekt med en så liten prissänkning.

Det känns ganska tryggt att avvakta med tvärsäkra utfästelser om denna reforms eventuella lyckosamma jobbskapande effekt. Jag har ju, tillsammans med många andra, hyst vissa tvivel kring denna reforms förträfflighet. Tiden kommer väl, förr eller senare, då jag antingen får äta upp mina tvivel eller får dem bekräftade. Visitas glada utrop ser jag mest som ett försök att etablera sin syn på verkligheten som den enda sanningen.

Länkar: dagens arena, Arbetet, Ekot, dn.se, di.se, SvD, Rapport

Andra som skrivit: Peter Johansson, Martin Moberg, Thomas Böhlmark, Jari Puustinen, Thomas Böhlmark

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 24 april, 2012, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor och märkt , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

  1. 3000 möjliga jobb kan väl inte betraltas som annat än ett stort misslyckande för en kostnad på över 5 miljarder.

%d bloggare gillar detta: