Ett misslyckat försök med lärlingsutbildning


Den borgerliga regeringen har infört, först på försök – nu ordinarie verksamhet, lärlingsutbildningar i gymnasieskolan. Skolverket har utvärderat den försöksverksamhet som genomfördes under perioden 2008-2011. Det visar sig att detta försök, enligt medias rapportering, har varit ett om inte fundamentalt så dock ett misslyckande. Ett stort antal av de elever som deltog i verksamheten hoppade snabbt av dessa utbildningar. Endast 44 % av den första årskullen lämnade sina utbildningar med fullständiga betyg. Sven Sundin, undervisningsråd på Skolverket, säger

Det är ett så pass klent resultat att det måste uppmärksammas. Om lärlingsutbildningar ska bli ett bra inslag i gymnasieskolan måste vi sätta in kraftåtgärder nu, så att vi kan få bort de allvarligaste barnsjukdomarna.

Låt oss hoppas att utbildningsministern vidtar det åtgärder som krävs för att komma till botten med detta misslyckande. Det behövs onekligen utbildningar där man kan kombinera en teoretisk kunskap med den praktiska och där skolan och näringslivet samarbetar om att skapa en bra utbildning. Det innebär att man inte kan fuska fram sådana här utbildningar. Det behövs seriösa utbildningsanordnare med goda och realistiska kontakter med den aktuella arbetsmarknad som utbildningar ska leda till.

Länkar: Lärarnas Nyheter, Rapport, Rapport, dn.se, fackligt.eu

Industribloggare: Leine Johansson, Kaj Raving, Carola Andersson

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 23 april, 2012, in Fackliga frågor, Politiska funderingar and tagged , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Ett misslyckat försök med lärlingsutbildning.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: