Jobbcoachning mer lönsamt för bemanningsföretagen


En av dagens större nyheter är den att Arbetsförmedlingens upphandlade coachningstjänster inte har inneburit att fler kommer i arbete än i de fall en arbetslös gör det utan den ”hjälpen”. Däremot verkar det ha inneburit att företag som kombinerar coachningstjänster med bemanningstjänster har möjlighet att tjäna pengar två gånger. Först tar de emot 10.000 kr. från Arbetsförmedlingen för coachningstjänsten. Kan de sedan få personen till ett arbete (minimum två månader) erhåller man ytterligare 5.000 kr. Det gör inget om tjänsten hamnar i den egna bemanningstjänsten. Den möjligheten fanns inte innan det senaste årsskiftet.

Jag antar att staten genomfört denna regelförändring för att stimulera coachingföretagen att få ut fler personer i arbete. I stället för att hjälpa den arbetssökande till att söka brett över hela arbetsmarknaden låser man in den arbetslöse till ett företag och dess eventuella möjlighet att finna passande arbete.

Länkar: Ekot, dn.se, Rapport, di.se, SvD, Aftonbladet

Andra som skrivit: Martin Moberg, Ann-Sofie Wågström, Ylva Johansson, Leine JohanssonRoger Mörtvik

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 22 april, 2012, in Arbetsmarknadspolitik and tagged , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Jobbcoachning mer lönsamt för bemanningsföretagen.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: