Fler tvingas att söka försörjningsstöd


Den borgerliga regeringen konstaterar i sin vårbudget att inkomstskillnaderna fortsätter att öka. De säger i sin analys att de flesta inkomstgrupper har fått högre inkomster under de senaste åren. Tittar man dock på den tiondel av den svenska befolkningen med lägst inkomster är utvecklingen dock motsatt majoritetens. Dessa har fått se sina inkomster sjunka med 1,4 % under perioden 2006 – 2010. ”Dagens arena” har utvecklat regeringens torra prosa i en artikel där de konstaterar att …

De senaste tjugo åren har andelen fattiga i Sverige ökat med 93 procent. 2010 beräknas 14 procent av den svenska befolkningen ha en låg ekonomisk standard. 1991 var samma siffra 7,3 procent.

Dagens arena har publicerat några av de tabeller som redovisas i vårbudgeten. Nedan visas den bild som visar hur inkomstskillnaderna har utvecklats.

Mellan 1991 och 2010 har inkomstskillnaderna ökat med 31 procent. Det framkommer av utvecklingen för den så kallade ginikoefficienten. Måttet visar på hur inkomsterna är fördelade. Ju lägre mått, desto lägre inkomstskillnader. I Sverige har ginikoefficienten mellan 1991 och 2010 ökat från 0,226 till 0,297.

Samtidigt med denna utveckling överväger den borgerliga regeringen att ytterligare strama åt regelverket för att kunna erhålla försörjningsstöd (socialbidrag). Finansminister Anders Borg säger bland annat att …

En sak som jag tror kommer att vara i centrum för höstens politiska diskussion det är de förändringar vi förbereder för försörjningsstöd. Där tror vi att tydligare stöd för att gå in på arbetsmarknaden och tydligare krav kan spela en viktig roll.

Det är väldigt tydligt att regeringens politik har syftat till att strama åt livet för de som tjänar sämst i det svenska samhället. Det är de som i hög grad har betalat de fyra jobbskatteavdrag som vi med en förvärvsinkomst lyckliggjorts med. Regeringen har medvetet genomfört denna politik. Dagens arena skriver …

Det är framför allt sedan den borgerliga regeringens tillträde som andelen i relativ fattigdom har ökat. Ökningen sker också betydligt snabbare än under det socialdemokratiska regeringsinnehavet. En viktig förklaring är jobbskatteavdraget, eftersom höginkomsttagare har tjänat mer på avdraget.

Det känns som om Sverige är på god väg att bli ett två-tredjedels-samhälle.

Länkar: dn.se, di.se, dagens arena, dagens arena

Andra som skrivit: Juhani Kulo

Industribloggare: Leine Johansson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 18 april, 2012, i Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , . Bokmärk permalänken. 3 kommentarer.

%d bloggare gillar detta: