Om sänkta ungdomslöner och -arbetslöshet


Annie Lööf, partiledare (CP) tillika näringslivsminister brinner för att påverka arbetsmarknadens parter att sänka ungdomars löner. Hon brinner så starkt att hon är beredd att övertolka statistiska och teoretiska beräkningar. I en debatt i TV hävdade hon att höjda lägstlöner 2009 innebar att 34.000 arbetstillfällen försvann. Det har visat sig vara inte helt korrekt. Juhana Vartiainen, chef för Konjunkturinstitutets enhet för forskning och makroekonomiska studier, replikerar …

Annie Lööf tänjer mycket på det vi har sagt. Vi har inte sagt att det per automatik blir 34 000 färre jobb. Att gruppen växer innebär i sig inte att de alla skulle bli oanställningsbara just på grund av det.

SvD ger henne rött ljus i sin ”faktakoll”.

Som tur är finns andra som för debatten på ett mer sakligt sätt. Dagens Industri kommer i ett antal artiklar granska problematiken kring ungdomars arbetslöshet. Oskar Nordström Skans, docent vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU), menar att den höga ungdomsarbetslösheten i Sverige, bland annat, beror på att unga får kortare anställningar och är arbetslösa under kortare tid. Han säger att …

De väldigt korta perioderna av arbetslöshet är inte roliga heller, det är ett orosmoment för den som upplever det. Det är ett slöseri med arbetskraft och man skulle använda tiden bättre.

Annie Lööf kommer alldeles säkert att fortsätta slåss för sänkta ungdomslöner som en Don Quijote emot väderkvarnar. Det kommer knappast att hjälpa särskilt många ungdomar (eller vuxna för den delen). Det tar bort fokus från en mer nyanserad och mångfacetterad debatt i frågan. Som Oskar Nordström Skans som i di-artikeln ”… varnar för att idén om ett enda trollspö som löser hela problemet för Sveriges ungdom.”

Länkar: Rapport, di.se, di.se, di.se, SvD, fackligt.eu, Lag & Avtal

Andra som skrivit: Alliansfritt SverigeAlliansfritt Sverige, Martin Moberg, Thomas Böhlmark, Kaj Raving

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 28 mars, 2012, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Om sänkta ungdomslöner och -arbetslöshet.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: