Ökade klyftor är Centerns mål


Ibland undrar jag över Centerpartiets metoder och taktik för att komma in i väljarnas fokus. De har ju som en symbolfråga tagit ställning för att sänka ingångslönerna för ungdomar. De menar att detta skulle skapa en hel massa nya jobb för ungdomar och andra svaga grupper på arbetsmarknaden. I rapporteringen beskrevs Centerns förslag som om det skulle gälla över hela arbetslinjen. Men, enligt Annika Qarlsson (talesperson i arbetsmarknadsfrågor) gäller ju inte detta krav för alla, endast

Det gäller dem som är lågutbildade. Vi ser också vissa invandrare som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden.

Centern har ju tagit armtag med Folkpartiet i denna fråga. Jan Björklund har tydligt gett uttryck för att man ska sluta garantera bra utbildningar för alla elever på gymnasieskolan. De elever som inte orkar eller av andra skäl inte är motiverade till teoretiska studier ska man inte ”tvinga” på en massa, för dem,  onödigt trams.

Bredvid de två barnen står pappa med korsade armar, skakar litet överseende på huvudet och säger

Låt mig vara tydlig från moderaterna att vi tycker aldrig att det ska bli allianspolitik att det ska vara sänkta löner i Sverige.

Det betyder förstås inte att fackföreningsrörelsen och den demokratiska arbetarrörelsen kan stå overksamma i denna fråga. Centern och Folkpartiet får sina argument från Svenskt Näringsliv och dem närstående organisationer som driver på i samma riktning. Inläggen är ett oblygt sätt att sätta press på de fackliga organisationerna att ”ta sitt ansvar” mitt under pågående avtalsrörelse. Det vi ser är oblyg näringslivs-politisk samverkan mellan näringslivet och två regeringspartier.

Så framträder bilden av en politik där man skapar en underklass av människor med bristande utbildningsbakgrund som ska styras in i enkla arbeten med sänkta löner och alltmer otrygga anställningar. Där får de hållas och bidra till att hålla nere löneutrymmet i en stor del av arbetsmarknaden. Och allra bäst – erfarenheten visar att denna grupp inte kommer att rösta i val. Detta kan bidra till att bibehålla en borgerlig samhällsutveckling och politik.

PS.
Debatten mellan Annie Lööf och Mikael Damberg gjorde det tydligt var skiljelinjerna står mellan en borgerlig politik och den socialdemokratiska.
DS

Länkar: Rapport, di.se, IF Metall, Arbetet, d.a., Lag & Avtal, ka.se, Ekot, Lärarnas Nyheter, Ekot, dn.se, di.se, Rapport, dn.se, SvD, Ekot, di.se, SvD, dagens arena, dagens arena

Andra som skrivit: Olas tankar, Mario Matteoni, Claes Krantz, Martin Moberg, Alliansfritt Sverige, Peter Johansson, Ylva Johansson, Peter Johansson, Martin Moberg, Alliansfritt Sverige, Ann-Sofie Wågström, Thomas Böhlmark, Kent Persson, Camilla Wedin, Leine Johansson, Hanna Wagenius, Josefin Brink, Roger Mörtvik, Jan-Henrik Sandberg, Hanna Wallinder, Löntagarbloggen

Industribloggare: Carola Andersson, Kaj Raving

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 23 mars, 2012, in Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor, Politiska funderingar and tagged , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Ökade klyftor är Centerns mål.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: