En fråga om Svenskt Näringslivs trovärdighet


Svenskt Näringsliv skriver en del intressanta saker på sin avtalssite. De skriver sådant som …

Därför måste exportbranscherna gå före i lönebildningen och träffa avtal på nivåer som gör att de kan behålla sin konkurrenskraft. De avtalen ska utgöra ett riktmärke för övriga branscher.

… och …

Ska märket stärka konkurrenskraften får inga grupper strunta i märket.

Mats Åkerlind, förhandlingschef för Sveriges Byggindustrier, säger i ett inlägg att …

Vi måste anpassa oss till den konkurrensutsatta industrin och låta den sätta normen för löneökningarna. Om Byggnads drar iväg med sina lönekrav kommer vår bransch att dra till sig kompetens från den konkurrensutsatta industrin som i sin tur försvagar industrin, vilket i sin tur leder till färre jobb i Sverige. Det gagnar ingen.

Dag Klackenberg, vd för Svensk Handel säger att …

Vårt avtalsbud är unikt eftersom vi redan från början visar var vår gräns går och vad som finns att få. Vi är beredda att acceptera den lönenivå – det märke – som finns på arbetsmarknaden, även om löneökningarna är för höga för många av våra medlemsföretag. Nu måste vi och facket gemensamt visa att vi kan ta ansvar för den svenska lönebildningen.

Svenskt Näringsliv ogillar högeligen LO:s jämställdhetspotter och agerar på vad sätt de kan för att förmedla sin syn på sådana ohemula krav. Svenskt Näringsliv strävar förstås efter att vara en organisation som är trovärdig och konsekvent i allt vad de företar sig. Därför kommer det att bli intressant att se hur de agerar (om de agerar) på sin medlemsorganisation Almega utspel idag. Jonas Milton, VD för Almega, säger nämligen att …

Det rådande industrimärket är på tok för högt, det krävs minst en halvering för tjänstesektorn.

Kommer Urban Bäckström att, likt det amerikanska kavalleriet, rycka ut till industriavtalets försvar? Jag misstänker att Urban inte kommer att göra något särskilt för att åthuta Jonas Milton i denna fråga. Men det innebär bara att Svenskt Näringsliv avslöjas som opportunist i denna fråga och att organisationens trovärdighet försvinner all väg.

Vi får se vad som händer.

Länkar: Arbetet, TCO-tidningen, Arbetet, Ingenjören, Ekot

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 19 mars, 2012, i Fackliga frågor och märkt , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för En fråga om Svenskt Näringslivs trovärdighet.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: