Anfall är bästa försvar


… är tydligen en princip som Totalförsvarets Forskningsinstitut, FOI, gillar. Det planerar tydligen att göra en anmälan till Justitiekanslern då myndigheten misstänker brott mot offentlighets- och sekretesslagen. Nils Funcke, journalist och sekreterare i den parlamentariska yttrandefrihetskommittén, kommenterar …

Ur ett myndighetsperspektiv är det logiskt att göra en JK-anmälan. Om myndigheten har sekretessbelagda handlingar som sprids är det naturligt att man vill ha prövat om det begåtts ett brott mot tystnadsplikten. I förlängningen syftar anmälan till att få reda på vem som läckt.

Ekot, som var det nyhetsmedia som fått fram den information som dominerat svenska nyhetsmedia de senaste dagarna, är inte lika roade av FOI:s handlande. Anne Lagercrantz, Ekots chef och ansvariga utgivare, säger …

Jag tycker det är ytterst olyckligt om myndigheterna vill efterforska våra källor. Jag ser syftet som att skrämma våra uppgiftslämnare och det kan skada demokratin.

Men anfall är väl bästa försvar för att dölja egna tillkortakommanden?

Länkar: Ekot, Rapport, di.se, dn.se, dn.se, Ekot, SvD, Rapport, dn.se, Ekot, di.se, dn.se, SVT Debatt

Andra som skrivit: Peter Johansson, Martin Moberg, Johan Westerholm, Johan Westerholm

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 15 mars, 2012, i Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

%d bloggare gillar detta: