13 % av barnen är fattiga


Elisabeth Dahlin och Agneta Åhlund, Rädda Barnen, skriver idag på SvD Brännpunkt om den, i Sverige, ökande barnfattigdomen. De skriver att 13 % av alla barn i Sverige (248.000) lever i fattigdom. Det är 28.000 fler barn än i förra årets rapport. De säger att barnfattigdomen med de nya siffrorna har ökat två år i rad. De anser att för …

… att bryta utvecklingen av en ökande barnfattigdom i Sverige behöver vi en långsiktigt hållbar strategi, med ett batteri av politiska åtgärder, som gör att barnen inte blir de som tar den största smällen vid ekonomiska kriser och konjunkturnedgångar.

De vill dock även se snabbare åtgärder som förslagsvis att prioritera ensamstående föräldrar genom att höja underhållsstödet. De påtalar även att många i denna grupp inte lyckas kvalificera sig för de inkomstbaserade nivåerna i socialförsäkringssystemet. De ställer vidare krav på att kommunerna ska komma överens om en garantinivå för vilka tjänster som de ska erbjuda sina barn och unga.

Statsministern låter sig dock inte imponeras av Rädda Barnens uppgifter. Han menar att eftersom de resultat som presenteras bygger på siffror från 2009 så …

… återspeglar man finanskrisens Europa och Sverige. 2009 krympte svensk ekonomi med över fem procent av BNP. Det gör att jobb går förlorade, vilket påverkar den ekonomiska ställningen också hos barnfamiljer.

Det är klart att det ligger någonting i det. Men Tapio Salonen, professor i socialt arbete vid Malmö högskola, menar dock att denna trend ser ut att fortsätta även efter 2009 …

Samtidigt finns det ingenting som talar för att utvecklingen åren därefter, 2010 och 2011, skulle ha brutit trenden. Vi vet att antalet barn och familjer som behöver försörjningsstöd i våra kommuner fortsätter att öka.

Den borgerliga regeringens arbetslinje synes inte ha varit någon större succé. Men dess företrädare driver envist sina  teser som för länge sedan har visat sig inte fungera. Sverige behöver verkligen en annan politisk riktning.

Länkar: SvD, Arbetet, Ekot, dn.se, Rapport, dn.se, Ekot, Ekot, Rapport, Rapport, Ekot, SvD, SvD

Andra som skrivit: Johan Westerholm, Peter Johansson, Olas tankar, Ylva Johansson, Alliansfritt Sverige, Martin Moberg, Peter Andersson, Thomas Böhlmark, Leine Johansson, Leine Johansson, Norrköpingsbloggen, Peter Andersson

Industribloggare: Carola Andersson, Patrik Renfors

Annonser

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 14 mars, 2012, i Politiska funderingar och märkt , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

%d bloggare gillar detta: